След 10-часово заседание в Народното събрание се стигна и до скандал - отказът да се гласува предложението на опозицията за едномесечно отлагане на плановете за справедлив преход на въглищните региони доведе до окупиране на парламентарната трибуна.

Парламентът отхвърли предложението за разглеждане на общия проект на решение за отсрочка внасянето на териториалните планове с 37 гласа "за", 40 - "против" и петима - "въздържал се". Това бяха гласовете от прегласуването на процедурното предложение за включване в дневния ред за работа на депутатите на три допълнителни точки, последната от която бе предложението на опозицията, касаещо отсрочка при внасянето на териториалните планове от Министерския съвет.

Отказът на залата да разгледа проекторешението предизвика напрежение в пленарна зала. Павела Митова от "Има такъв народ" (ИТН) застана на трибуната и заяви, че няма да мръдне от нея, докато председателстващият Никола Минчев не включи в дневния ред исканото проекторешение. Той отказа като посочи, че вече има проведено гласуване.

Митова остана на трибуната, а до нея застанаха депутати от опозиционните партии от ИТН и БСП. Депутатите от "Възраждане" също подкрепиха колегата си като застанаха прави до местата на стенографите под парламентарната трибуна. 

Снимка: БТА

Никола Минчев предложи да бъде включена точката като припозна изцяло искането на опозицията за прекъсване на разглеждането на второ четене на Закона за обществените поръчки и разглеждане на въпросния проект на решение. Той апелира народните представители да заемат местата си на няколко пъти. Призивът му не беше чут. Тук искате с около 70 народни представители да наложите промяна в дневния ред, каза Минчев и призова преди да преминат към режим на гласуване да си седнат на местата.

Последваха поредици от почивки, след които мястото на Минчев бе заето от Росица Кирова. След като няколко пъти призова народните представители да седнат на местата си и да гласуват, се наложи тя да прекрати заседанието поради липсата на кворум, след като за включването на точката в дневния ред гласуваха само четирима депутати.

Проектът на решение бе внесен по-рано днес в деловодството на парламента от опозиционните сили в парламента: "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане".

Снимка: БТА

От левицата настояха проектът на решение да бъде разгледан веднага и да бъде прекъснато обсъждането на настоящата точка, в която депутатите разглеждат промените на второ четене в Закона за обществените поръчки.

Процедурното предложение за добавяне на три нови точки включваше още проект на решение за удължаване срока за внасяне в НС на законопроекта за държавен бюджет за 2024 г., на законопроекта за бюджет на НЗОК за 2024 г. и на законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., съответно като точка 15 от дневния ред за днес, и първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за администрацията като точка 16 от дневния ред за днес.

Драгомир Стойнев се обърна към Никола Минчев от трибуната, че това е нахалство - при положение, че държавата продължава да е блокирана, да предлага тази точка да бъде последна в дневния ред. Още повече имаше извънредна комисия, хората продължават да са навън, добави Стойнев. Ние от БСП настояваме това предложение да се гласува веднага няма как това да бъде 17 точка, заяви той.

Десислава Атанасова, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС направи друго предложение, което председателстващият заседанието да припознае, а именно внесеното от тях искане за изслушване на здравния министър , във връзка с отлагането на протонната терапия за лечение на деца от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя посочи, че това е изключително сериозен проблем - съпоставим с този, за който вече има внесено искане от трите опозиционни партии, което председателстващият заседанието бил припознал.