Възнамеряваме конституционната реформа да е факт до Нова година, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. Дотогава трябва да е избран нов състав на Висшия съдебен съвет, както и нов главен прокурор, "неща, които хората от 20 години чакат".

Проектът на Конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, заедно да излезе и да го представи пред обществото, тогава има шанс, посочи Борисов.

"Аз знам и съм приел във времевата рамка до края на тази година това да е факт, защото има голямо значение и за Шенген, и за еврозоната", уточни той. В момента и ДПС , "Продължаваме промяната - Демократична България" имат свои отделни проекти за промени в основния закон.

Борисов призна, че правителството не е идеално и всички са наясно какви щети нанася на всяка от партиите, "затова дори механизъм, или коалиционно споразумение, не можем да подпишем". На всеки от лидерите се налагало да "удържа партиите си", като предстоящите местни избори създавали допълнително напрежение, но "безспорен факт е, че обществото се успокоява".

"Особено във външнополитически план работим много добре, безспорно е и че с приемането на Бюджета и корекциите, които направихме в отбраната, МВР, съдебната охрана, вероизповеданията - вече ще имаме редовен бюджет; приходните агенции с МВР да заработят по-добре", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и последните социолигически изследвания, според които "виждаме, че хората са търпеливи". Според юлските проучвания конфигурацията в парламента остава без промяна - ГЕРБ са първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ и "Възраждане"

"По-добро от това не може да се появи. А много партии говорят, но си представяме обратния вариант: "Възраждане" - първа политическа сила - с кои ще работят?" - попита още лидерът на ГЕРБ -  "Веднага ще изпадне в изолация!"

Решението за прекратяването на концесията на "Лукойл" е вече взето, сега експертите, министърът на енергетиката и депутатите трябва да го извършат, спазвайки закона, съобщи още Борисов.

Той отрече, че концесията на "Росенец" е подписана по времето, когато той бе премиер.

"Грешите. Проверете си. Винаги съм твърдял, че ролята на президента в България като институция е обединяваща. Радев обаче вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство след 2,6 г., в които управляваше през служебни кабинети", каза лидерът на ГЕРБ по повод думите на президента, че пристанището е отдадено по времето на управление на ГЕРБ.

Борисов критикува назначението на Ивайло Шотев от ПП-ДБ като заместник-министър на икономиката.

"Вчера разбрах за едно назначение в министерството на икономиката и една реставрация на децата на бившата държавна сигурност, за Ивайло Шотев говоря, баща му ми е приятел. Когато работех в Пожарната, той беше шеф на ДКМС (Димитровския комунистически младежки съюз - б. р.) на МВР - най-висшите етажи на Държавна сигурност. Да, някои ще кажат, че децата не носят вината на родителите си, но прави впечатление, че има реставрация на децата на членове на комунистическата партия" ", каза Борисов.

Той уточни, че това назначение не е съгласувано от ГЕРБ и е разбрал за него от медиите.