"Възраждане" ще внесе в Комисията по външна политика на парламента проект на декларация, с която се осъждат всички прояви на расизъм, фашизъм, антисемитизъм и антибългаризъм. Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов. В същото време от Организацията на евреите в България "Шалом" призоваха в декларация българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни "към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото". 

Костадин Костадинов посочи, че всички античовешки идеологии трябва да бъдат отречени. Ще искаме и еврейската общност у нас да осъди колажа на Исак Паси (син на Соломон Паси), който колаж от политическата сила определиха като антибългарски, тъй като се призовавало за "изтреблението на една цяла политическа партия". Тази публикация вече е изтрита от профила на Паси, отбеляза лидерът на "Възраждане". Няма да допуснем някой да се опитва да разделя българския народ с позицията си, надяваме се така, както ние осъждаме антисемитизма, така и те да осъдя антибългаризма, изтъкна Костадинов.

"Заради анонимна карикатура, коментар под публикация в Телеграм канал, видяна от пет човека, и която няма нищо общо с "Възраждане", се сезира ДАНС, ГДБОП и прокуратурата. В същото време за нещо, което е публично, видяно от десетки хиляди хора, споделено официално и то от публична личност, няма никаква реакция", коментира Костадинов. "Т.е излиза, че ако направиш карикатура със Соломон Паси, това е много сериозен проблем, но ако призовеш за изтреблението на цяла една политическа партия, това не е никакъв проблем", заключи той, като добави, че това е двоен стандарт.

Тъй като ДАНС, ГДБОП и прокуратурата не са се самосезирали, днес от "Възраждане" ще пуснат сигнал срещу Исак Паси, посочиха от партията. 

Вторият сигнал ще е срещу Александър Оскар персонално, а не срещу организацията, която представлява ("Шалом"), защото "спекулира с позицията, която заема, и използва политическите си пристрастия, за да ги маскира под формата на етнически претенции", допълни Костадинов.

Това е пропаганда "за етническо разделение в България, което ние осъждаме", подчерта той. Поради тази причина, пускайки сигнала срещу Оскар, се обръщаме и към представителите на другите организации в България и към самата "Шалом" да излязат с официално осъждане на всички прояви на антибългаризъм, каза още лидерът на "Възраждане".

"Имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България "Шалом" е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата ѝ с тези прояви и реч да бъде подкопана както от политически лидери, така и от - обществени фигури", посочиха от "Шалом" в декларация, подписана от 420 души. 

"Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин. Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително", казват още от организацията.

Те допълват, че въпреки внушенията и твърденията на отделни личности, които използват политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите ще се включат с тях в спирането на тези явления.