Проявява се "двоен аршин", като се прави предложение за прекратяване концесията на "Росенец", коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова.

По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков заяви, че групата ще внесе предложение да се прекрати концесията на пристанище "Росенец". След това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че на среща вчера с представители на ПП-ДБ и ДПС предложението за "Росенец" е направено от ГЕРБ-СДС, "Демократична България" (ДБ) и ДПС. Делян Пеевски уточни, че инициативата са изработили заедно с ГЕРБ, ДБ веднага се включили да я подкрепят, а ПП "умували".

Корнелия Нинова посочи, че предложението още не е внесено. Тя заяви, че принципната позиция на "БСП за България" е, че обектите, които са стратегически за националната сигурност, трябва да се управляват и стопанисват от държавата. По време на управлението, в което участвахме, ние доказахме, че държавната собственост може да се управлява добре, добави Нинова.

Тя каза, че в Конституцията е записано, че такива обекти - води, гори, плажни ивици, са изключително държавна собственост. Изхождайки от конкретния случай казваме принципно, че сме "за" това такива обекти да бъдат държавна собственост, но какво забелязваме тук - че се проявява "двоен аршин", коментира Нинова. По думите ѝ се прави предложение за една определена концесия на "Росенец", но в същото време се подготвя концесия на Летище Пловдив и удължаване на други концесии по морето. Според нея това е безпринципно.

Ние искаме да бъде принципно решението и да има мнозинство, което да каже, че държавните богатства ще бъдат държавна собственост, ще се експлоатират от държавата, каза Нинова и добави, че ще настояват да има по-сериозен и по-задълбочен държавнически разговор и решение за обектите, които са от стратегическо национално значение.

Много е важно, ако го направят, дали държавата е готова да поеме всички функции веднага, така че да няма проблеми на пристанището, и дали това ще доведе до някакви санкции при развалянето на договора и най-вече как ще се отрази на цената за хората и икономиката, смята Нинова и добави, че такъв анализ не са виждали.

Попитана за думите на председателя на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че да се премести Народното събрание в друга сграда е поредното харчене на държавни пари и трябва ли седем милиона да бъдат дадени за видео стена или удобството народните представители да говорят от място, Нинова коментира, че не трябва и "достатъчно пари се хвърлиха" в ремонта на сградата на бившия Партиен дом.

По-рано днес Йорданов на брифинг в парламента каза, че в проектобюджета на Народното събрание са заложени 4,5 млн. лева за индексиране на фирмите, които са ремонтирали другата сграда на парламента, и 2,5 млн. лева за озвучителна система в новата пленарна зала. По думите му това са "две огромни щуротии", които се опитва да спре.