Законодателната инициатива за прекратяване концесията на пристанище "Росенец" е изработена от ДПС и ГЕРБ. "Демократична България" веднага се включили да я подкрепят, докато от "Продължаваме промяната" умували. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Думите му са в коментар на обявеното от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, че групата ще внесе предложение да се прекрати концесията на пристанището. Скоро след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че предложението за "Росенец" е направено от ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и ДПС. По думите му това станало на среща вчера с представители на ПП-ДБ и ДПС. 

По думите на Делян Пеевски това била стара идея на ДПС. "Днес с изненада наблюдавам, че е тяхна (бел. ред. на ПП) инициатива. Това не е така. Това е много стара наша идея. Тя се прие навремето, но заради ограничения за "Росенец" не се случи. Държавата нищо не направи по времето на служебните кабинети с тази тема. Имаше пълно бездействие с отнемането на "Росенец", добави той.

Пеевски обясни, че в предложения законопроект е заложен едноседмичен срок след приемане от парламента, в който пристанище "Росенец" да бъде отнето от "Лукоил".

По думите му чрез "Лукойл" се финансира войната в Украйна. Според Пеевски това трябва да се спре, държавата трябва да има абсолютен контрол над компанията. "Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница", категоричен е депутатът от ДПС.  

"Очаквам колегите да подпишат и за особен представител, за да влезем вътре и да следим дейността им", добави той. Попитан трябва ли да бъдат премахнати незаконните постройки на "Росенец", Пеевски посочи: "За постройките на "Росенец" има съдебни дела. Винаги се спазва законът - каквото постанови българският съд".

Коментар по темата "Росенец" дойде и от групата на ИТН. Попитан за такъв от журналисти, депутатът Тошко Йорданов ги посъветва да се обърнат към Христо Иванов "дали началникът му Делян Пеевски му е разрешил" подобна законодателна инициатива.

"Да ви припомня ли, че Гроздан Караджов беше министърът, който нареди разрушаването на кея на Росенец, който още не е разрушен, а ПП-ДБ ходеха с плажни чували, патенца, пояси да се плицукат на Росенец, за да се разберат с Доган да управляват заедно," коментира Тошко Йорданов. 

По-рано самият Христов Иванов каза пред журналисти, че законодателната инициатива била свързана с "Шенген".

Според него ПП не били избързали, а ставало дума за "комуникационно нестиковане". 

"Вчера наистина имаше разговор, относно възстановяване на българския суверенитет по отношение както на пристанището, така и свързано с прилагането на санкциите по отношение на рафинерията. Има различни идеи, които ще бъдат приложени на съответните етапи. Разбрахме се да започнем конкретно с концесията и с пристанището, което е много важно от гледна точка на Шенген. Това със сигурност е въпрос на общо съгласие и обща работа", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.