"Пристигнах в Кирково, където очаквам гръцкия премиер Алексис Ципрас, с когото днес ще дадем старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция", съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук и публикува снимки с местни хора.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

Малко по-късно премиерът посрещна Ципрас и го качи в автомобила си, след което го заведе да се срещне с жители на Кирково, стана ясно от онлайн излъчване в страницата му.

"Така сме направили, живеем в мир и любов. Половината мюсюлмани, половината християни. Не ги ръчка никой", каза Борисов, който при последните си публични прояви настоява сам да управлява джипа.

"Гърците знам, че много обичат да идват на ски в България", отвърна Ципрас.

"С колегата сме се разбрали, тунели ще правим след изборите. Днес правим исторически неща, заслужава си. Това на думи знаеш ли колко години е говорено, че ще се направи диверсификация", обърна се премиерът към гръцкия си колега, изтъквайки, че и "вицепремиерът на Азербайджан е тук".

След това той запозна Ципрас с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

Церемонията за старта на строителните дейности започна в 11.30 часа, на пътя преди ГКПП Маказа.

Двамата премиери ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други, се отбелязва още в съобщението.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

(Очаквайте подробности)