Излезте на улицата и попитайте случайни минувачи какви хора и защо влизат във властта. С различни думи ще ви го кажат, но посланието ще е едно и също, както още Алеко Константинов го е предал чрез знаменития герой Бай Ганьо - всички са маскари. Отдавна никой не вярва, че в мътните води на политическия живот и управлението на България влизат личности с чисти подбуди и мисъл за бъдещето и добруването на народа.

Същевременно младите хора у нас са все по-аполитични. Според резултатите от представително проучване, изнесени от "Галъп Интернешънъл" през март тази година, едва 3-4% от младите българи проявяват интерес да се развиват в сферата на политиката или да участват в изборите. Изследването също показа, че освен мозъци, от България вече изтичат и ръце - младите, неквалифицирани хора напускат страната поради липса на перспектива и ниски възнаграждения. Всичко това в контекста на България като една от най-застаряващите и най-бързо стопяващите се нации в Европа никак не ни обнадеждава.

Вече всички партии, които имаха възможност да излязат на политическата сцена и да покажат доколко им стига визията, волята и уменията, се провалиха. Многократно сме свидетели на ситуации, в които лъсва гоненето на лични интереси, имоти, луксозни коли и всевъзможни привилегии, маскирани зад кухи обещания и безплодни срещи, заседания и обсъждания. Актуалният пример с "апартаментгейт" и последвалите оставки разобличи всички претенции на ключови фигури от така наречения "политически елит". Вече и децата разбраха, че партиите у нас не са алтернатива една на друга. Макар и на миналите парламентарни избори мнозина да се заблудиха и да се оставиха отново да бъдат манипулирани, вече е време истините да се проумеят. За всеки е ясно, че няма как да поръчваш едно и също меню и да очакваш, че вкусът ще е различен.

Политиката не трябва да е място за хора, загрижени единствено за собствения си интерес. С личен интерес можеш да си приготвиш любимата храна за обяд или да избереш книга за четене. Когато обаче той остане водещ и единствен мотив за хората, заемащи управленски длъжности и отговорни за съдбата на целия български народ, последиците могат да бъдат катастрофални, а злоупотребите няма как да останат незабелязани.

Алтернатива обаче винаги има, дори когато нещата изглеждат най-отчайващи. И в България е възможно да успееш като започнеш сам от нулата, без протекции и без да се въвличаш в престъпни схеми. Това доказа лидерът на коалиция "ВОЛЯ - Българските родолюбци" Веселин Марешки, който през далечната 1991 г. започна бизнес в защита на правото на всеки българин на достъпно здраве - верига аптеки "Марешки". Всеки месец обектите имат 3 милиона доволни клиенти, които не се чувстват ограбени. Моделът на успеха е ясен и прозрачен - много малки маржове и печалба от големи обеми продажби, а не от бъркане дълбоко в джоба на българите.

Години по-късно, с откриването на все повече обекти в отдалечени населени места, се налага Марешки да се изправи и срещу картелите в сектора с горивата, тъй като снабдяването на разрастващата се верига аптеки налага много транспортни разходи. Тук обаче личният интерес на предприемача отново не остава водещ и единствен. Бизнесът с грижа за здравето на българския народ не може да допусне надутите цени на горивата да завишат изкуствено цените на лекарствата. Марешки започва битка с картела, основавайки собствена верига бензиностанции VM Petroleum, където горивата са на разумни цени. За спечелването на битката обаче е нужна подкрепата на целия български народ. Дори само тази победа да се постигне, всяко българско семейство ще я усети по бюджета си.

Факт е, че изминаха близо 30 години от демократичните промени, а страната ни все още е сочена като най-бедна и най-корумпирана в ЕС. Това е факт благодарение на всички псевдо лидери, които се бориха за власт, за да могат да оплетат собствената си кошница, след което да оставят народа да мизерстват. Предстоящите избори за европейски парламент са най-близката възможност това да се промени. Ако искаме прозрачно управление, с грижа за хората, ако искаме повече инвестиции, работа, решаване на демографската криза и повишаване на покупателната способност и цялостно подобряване в работата на държавата, институциите и качеството на живот у нас, трябва обединени да поведем безкомпромисна битка срещу грабежите, картелите и корупцията. Начело на тази кауза могат да застанат само истински родолюбци, решени на всяка цена да отстояват първо националните, а не личните си интереси.

Историята ни познава видни примери на такива герои, дръзнали да променят съдбата на България в тежки времена. Днес на прага на изборите за европейски парламент, коалиция "ВОЛЯ - Българските родолюбци" е алтернативата, която обединява хората, на които им е омръзнало едни и същи политици да се редуват в управлението, а бедността и проблемите в държавата да се задълбочават. Лидерът Веселин Марешки е обикновен гражданин, успял с труда си, а не с кражби и подкупи. Затова той защитава позицията, че новите политици трябва да застават не със своите празни обещания, а със своите реални действия. Трябва да декларират какво са постигнали и с какво имущество разполагат преди да влязат в парламента или в правителството, както и че е необходимо да се отчита с какви доходи и имущество влизат и с какви излизат от властта.

За да спрем да бъдем на опашката на Европа по всички важни показатели, в Брюксел трябва да изпратим не пресметливци, които искат да уредят личния си интерес, а патриоти с визия и воля да се борят за по-достойно бъдеще на страната ни.

 

Платен материал на Политическа Коалиция "Воля - Българските родолюбци".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.