ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене, съобщи във Варна лидерът на партията Бойко Борисов на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие.

Той уточни, че на първо четене са дали гласовете си за закона, защото създаването на такъв тип паркове са съпътстващи енергийни мощности. След това е разбрал, че проектът не е минал на обществено обсъждане, мощността на планираните паркове ще бъде малка и е преценил, че не си заслужава да се причинява такъв стрес на бизнеса и на хората, съобщи БТА.

"Ние подкрепихме перките на първо четене, но това е една съпътстваща мощност. Когато се запознах детайлно за каква мощност става въпрос и да поставим под стрес цели сектори, те не си струват. Затова нашата партия взе решение да оттегли подкрепата си за изграждането на перки в Черно море. Нека ни убедят в ползите", обяви лидерът на ГЕРБ.

Присъстващи в залата се оплакаха, че пчелите мрат на местата, където има ветропаркове.

"Перки няма да допуснем да има в морето!", успокои Борисов.

"Този човек има право. Без нас законът не може да мине. Аз отговарям - 69 гласа няма да гласуват за този закон, това обещавам", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Той все пак подчерта, че партията му подкрепя по принцип зелената енергетика.

"Ние винаги сме били партия, за която зелените енергии са водещи. Много ясно приехме, че соларните паркове ще се изграждат на неплодородна земя, за да може земеделието да се прави. Винаги соларите сме ги слагали по покривите, за да е по-евтина енергията", подчерта той.

Снимка: БТА

"Можем да си набавяме достатъчно енергия от слънцето, имаме най-голямата зелена батерия в света - ПАВЕЦ "Чаира", добави Борисов.

От туристическия бранш изказаха негодувание, че не е било потърсено мнението им преди гласуването на закона.

"Този закон беше внесен в парламента без никакво обществено обсъждане, припомни председателят на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев. Той подчерта, че не е търсено и мнението на браншовите организации, съобщи БТА.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев допълни, че искането на туристическия сектор е законът да бъде оттеглен и да бъде подложен на обществено обсъждане с участието на експерти. Той подчерта, че туристическият бранш не е против зелената енергия и много от хотелиерите вече са инвестирали в такъв тип инсталации.

Срещу проектозакона има много становища, включително и на Европейската комисия, пък припомни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.