Външно министерство би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество, включително банкови сметки, от страна на компетентните ведомства в Република България, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на днешния редовен парламентарен контрол. Изказването ѝ бе в отговор на въпрос на ПП-ДБ относно замразяването на активите на Руския културно-информационен център в София и мерките срещу пропаганда от страна на Русия. От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" имат и внесен законопроект за замразяване на руските активи.

Тя посочи, че МВнР няма компетенцията да приложи санкциите, но е необходимо бързо приемане на нормативен акт.

"Външното министерство изразява последователна позиция за необходимостта от приемане на нарочен, нормативен акт, който да уреди в цялост обществените отношения и да регламентира правомощията и отговорностите на отделни институции по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, ООН и на национално ниво върху замразяване на финансови активи", заяви Габриел.

Габриел припомни за създадената Координационна група за прилагане на ограничителните мерки на ЕС, под председателството на Министерството на финансите. Задължението за замразяване на финансови средства и активи е пряко приложимо в българското законодателство и попада в компетентността на съответните кредитни, финансови и други национални институции, посочи Габриел, цитирана от БТА.

Тя обясни, че Руският културно-информационен център в София се помещава в сграда, изградена на терен, преотстъпен от правителството на България на правителството на СССР чрез междуправителствена спогодба, подписана на 27 май 1975 г. Тя посочи, че сега центърът се ръководи от временно изпълняващ длъжността директор, член на състава на дипломатическата мисия в София, заради което се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

Вицепремиерът и външен министър заяви, че в междуправителствената спогодба няма текст, в който да се посочва, че центърът им дипломатически имунитет.

Руският културно-информационен център е юридическо лице, със собствен бюджет и банкова сметка в България. Габриел посочи, че Россътрудничество и ръководителят Евгени Примаков фигурират в списъка на ЕС на санкционираните лица. Тя заяви, че на интернет страницата на центъра се вижда връзка с Россътрудничество.

Габриел добави, че настоящият управител на Руския информационен център е бил началник на отдел "Документално обезпечение и контрол, стопанско управление и административно-икономическо подпомагане" на Россътрудничество, като това става известно от публикувани публични документи.

България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави членки спрямо Руската федерация след началото на руската военна агресия срещу Украйна, обобщи тя.

Относно противодействието на хибридните заплахи Габриел посочи, че страната ни предприема активни действия на национално ниво и като член на ЕС. Тя припомни за присъединяването на България миналата година към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки.