Премиерът Бойко Борисов коментира появилите се негативни мнения за посещението на папа Франциск в България и по специално подкрепата му за мигрантите. Според някои вместо главата на Римокатолическата църква да призодавава да не си затваряме очите за тези, които чукат на вратата ни, е трябвало да се замисли за мизерстващите българи и да посети домове за възрастни хора и сираци. 

"Папата понеже казал за мигранти... Ами папата и въобще духовните лица, всяко живо същество, всяка божа твар, както казват те, спират и я пазят. Защо искат да опорочат едно такова силно политическо посещение и за народа, и за хората, и за католиците? Едва ли не дошъл да ни докара мигранти. Просто на всяко хубаво нещо да турят по една лъжица катран. А и той се наведе и целуна на патриарха иконата. Веднага си облече дрехата (омофора), с която служи и сега в Раковски, подаръка от мен. От снощи досега всеки ден само кисело млеко си спомня, най-много това му харесва, в менюто му е само кисело млеко. Дайте да се радваме малко, да си цениме...", каза обаче Борисов пред свои симпатизанти в Пловдив.

Още вчера той написа във Фейсбук:

"Изключителна чест за мен е, че Негово светейшество Папа Франциск избра да служи Неделната света литургия в София с омофора, който му подарих по-рано днес".

Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът дари на Франциск, е със извезани златни кръстове в краищата, а в горната му част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Снимка: БТА

В днешния следобед папата се среща с католическата общност в Раковски. Хиляди хора дойдоха, за да зърнат Светия отец. Те съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила по пътя му от центъра на на града до църквата в кв. Секирово. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност, съобщи БТА.

На входа на църквата папа Франциск се спря при хората и ги поздрави. На срещата бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието.

За 18,30 часа, на площад "Независимост" в София, пък е планирано "Събитие за мир", на което Франциск ще отправи послание за мир и ще прочете също молитва. За него са поканени представители на различните вероизповедания в България, а шест деца, изповядващи различна религия, ще запалят шест факли в символ на победа на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето.