Премиерът Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да изтегли законопоректа, с който се иска увеличение на акциза за бездимни цигари. Това каза премиерът пред журналисти, след като пристигна на летището в Солун.

По думите на премиера с приемането на законопроекта бюджетът щеше да печели поне с 30 млн. лв. повече, които сега отиват в джоба на производителите на тези устройства.

"Наслушах се днес на големи глупости по темата за бездимните цигари. Когато БСП ни критикуват, разбирам, не я коментирам дори, това й е работата. Но сега чувам коментари и от коалиционните партньори. Искам да кажа на колегите от Патриотичния фронт, че се задава гледането на бюджета и ще започнат да искат за въоръжение, за пенсии, за какво ли не.

Отсега им казвам - единственото, от което е водена групата на ГЕРБ за облагане с данък на бездимните цигари е за да не дотираме цигари - дали с огън, без огън, с дим, без дим. На тях пише вредни за здравето, има никотин и т.н. И загубата в бюджета е видна", коментира премиерът Бойко Борисов.

Дотираме чужди компании. Щом патриотите го подкрепят, и ние ще го подкрепим. Наредил съм на Цветан Цветанов да изтегли проектозакона, каза Борисов.

ГЕРБ сме против това да бъдат дотирани цигари, но след като настояват, ще го направим, категоричен беше премиерът.

Той припомни, че Европредседателството е свършило и даде знак, че няма да прави повече компромиси с коалиционния си партньор "Обединени патриоти".

"В България всички говорят за реформи, но в момента, в който някой тръгне да ги прави, изведнъж започват: кой, майка му, леля му. Тук става въпрос за бездимни цигари, предлагани от "Филип Морис". Правим подарък, бедна България подарява пари", заяви Борисов.

Премиерът Борисов пристигна в Гърция за участие в четиристранна среща на правителствените ръководители на България, Гърция, Румъния и Сърбия.