Приключи срещата на премиера Бойко Борисов с всички посланиците, които бяха поканени в 12 часа на обяд в Министерски съвет, за да получат информация, че има задържан за убийство на русенската журналистка Виктория Маринова. Тя се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов, вицепремиера Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.

Борисов, Цацаров и Маринов са запознали дипломатите с разследването. По време на срещата никой от тях не е задавал въпроси. Премиерът е призовал преди да има изказвания, да се потърси информация по официален път. От правителствената информационна служба обясниха, че никой официално не се е свързвал с българските власти по случая.

Преди ден американската дипломатическа мисия у нас излезе с позиция, в която заяви:

"Посолството на САЩ в София изразява шок и негодувание от убийството на журналистката Виктория Маринова. Ние призоваваме за старателно разследване, което да привлече извършителя/-ите под отговорност. Готови сме да предложим съдействие на властите, ако е необходимо, за да може извършителя/-ите да бъдат изправени пред правосъдието".

По повод кандидатурата на Манфред Вебер за председател на ЕК от Европейската народна партия пък Борисов е заявил, че няма да приеме разговор с никого до заседанието на групата и на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 октомври.

По-рано днес премиерът изрази остро недоволство от прибързаните реакции у нас и в чужбина, че Маринова е ликвидирана заради работата си и по-специално заради думите на Вебер, че тя става третият убит разследващ журналист в ЕС. Борисов дори заяви, че е променил мнението си за Вебер и се закани да има много сериозен разговор с ЕНП. Малко по-късно обаче той излезе с нова позиция, в която се "поправи" и поздрави българските власти за бързата реакция. Вебер увери, че в Брюксел им имат пълно доверие.

Тази сутрин на извънреден брифинг МВР и прокуратурата официално обявиха, че 21-годишният Северин Красимиров, задържан късно снощи в Германия, е уличен чрез ДНК анализ като извършител на жестокото престъпление. И Цацаров, и Маринов увериха, че няма никакви данни убийството да е свързано с професията на жертвата, установено е, че младият мъж е действал спонтанно с цел да я изнасили.