Иззети са достатъчно веществени доказателства, които пряко свързват задържания късно снощи в Германия мъж както с жертвата, така и с местопрестъплението - обяви на извънредна пресконференция вътрешният министър Младен Маринов, след като вчера се разбра, че извършителят е заловен.

"Снощи беше задържано лицето от немската полиция след нашето искане по европейските механизми. Казва се Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, живее близо до мястото, където е извършено престъплението. Има една криминална регистрация - за кражба на цветни метали, когато е бил на 10 г. Част от ДНК експертизите са готови и дават наличие на ДНК материал по дрехите му от жертвата и от него, както и от него върху трупа на жертвата", уточни Маринов, като подчерта, че до момента няма данни убийството да е свързано с работата на 30-годишната жена.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в брифинга в Министерски съвет, уточни, че мъжът е напуснал България на 7 октомври около 14 часа през ГКПП-Дунав мост - ден след убийството, и е заминал за Германия, където работел от време на време и където била и майка му. Задочно пред служебен адвокат на задържания са повдигнати две обвинения - за изнасилване, което представлява особено тежък случай, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, и за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, за което може да бъде осъден на 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Северин, който е известен в ромската махала с турското си име Селяйдин

Снимка: Facebook

Цацаров също заяви, че до момента не могат да твърдят, че убийството е свързано с професионалната дейност на журналистката, но разследването продължава. Установено е, че става дума за абсолютно спонтанно престъпление, като целта е било сексуално посегателство. Главният прокурор добави, че мъжът, който е тренирал бокс, е нанесъл множество удари на Маринова, като й е счупил носа и й нанесъл две черепно-мозъчни травми, които са причина за смъртта й в комбинация със задушаване. Той подчерта, че действията на Красимиров са били изключително брутални и извратени. Установено е, че до сутринта преди насилието и убийството мъжът е употребил голямо количество алкохол. В дома му са намерени и вещи и дрехи на журналистката с кръв по тях.

Предстои процедура пред германски съд, по която убиецът да бъде екстрадиран в България.

Той изказа съболезнования на близките и благодарност на всички служители на МВР, участвали в разследването.

"Лично отправям искрена благодарност към вътрешния министър за изключителния професионализъм и начина, по който беше организирана работата", каза още Цацаров, с което задочно за пореден път отвърна на критиките на президента Румен Радев към Маринов.

Премиерът Бойко Борисов, който говори последен, също изказа съболезнования на близките и благодари на Института по психология на МВР. Той потвърди обещанието си за заделените средства за Института по криминалистика, за да бъде осъвременен.

"Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск, може да предизвика укриване на вещи, извършител и днес нямаше какво да си говорим", заяви Борисов, който изрази остро недоволство от спекулациите по случая.

Той благодари на трите федерални провинции, които са се включили в за държането на заподозрения в Германия, като уточни, че Красимиров е сменял адресите си на тяхната територия.