Русенският митрополит Наум отслужи панихида и освети паметник на гроба на убитата точно преди една година водеща от телевизия TVN в Русе Виктория Маринова, съобщи БНТ.

Роднини, колеги и приятели се поклониха днес пред паметника на красивата млада жена, изграден от скулптура Дилян Хубанов.

"Днес, 6 октомври, се навършва една година откакто Бог прибра при себе си Вики. Напусна белия свят едва на 30 години. Въпреки това, през краткия си живот извърши много добри дела. Затова, не тъжете, тя не би го искала," написаха по повод тъжната дата колегите й от TVN.

Лобното място на Виктория - кейовата стена край Дунав вече е осветено и под видеонаблюдение, финансирано от роднините ѝ. Убиецът Северин Красимиров, вместо доживотен затвор, получи 30 г. лишаване от свобода, заради процедурата по съкратеното производство. Роднините ѝ станаха инициатори за внесените от народни представители предложения за законови промени, сред които да отпадне съкратеното следствие при умишлено причиняване на смърт. Законопроектът беше приет на първо четене в парламента. Това удовлетворява близките на Виктория, но опасенията им са дали ще се приемат всички промени.

Едно от най-важните неща, които поне в духа на тези изменения трябва да бъде - не да се приемат фактите, които следствието и обвинението предлагат, а да се стигне до признание на вина, тъй като в настоящия етап извършителят на деянието признава фактите и обстоятелствата, но не признава вина, каза свекърът на телевизионната водеща Румен Максимов.

По отношение на наказанието считам постигнатото за успех. Но от ден първи и пред всички медии аз повтарям, че това всъщност е следварително, т.е. колкото и да увеличим наказанията, дори и да направим смъртни наказания, ние няма да решим проблема. Създадохме едно такова поколение - оскотяло, опростачено. Аз обвинявам за тази ситуация обществото и себе си, допълни съпругът й Свилен Максимов.

За да провокира хората към добри мисли и дела, в памет на Виктория беше създадена и фондацията "Направи добро за непознат". Следващата инициатива е благотворителен концерт в началото на декември.