Премиерът Бойко Борисов изрази недоволство от медиите и някои политици, които са твърдели неверни неща за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова.

"Натискът, който беше приложен към държавните органи... помолих ви да изчакате няколко дни. Всяко прибързано изговаряне от страна на МВР и прокуратурата, когато тече такова разследване, може да предизвика укриване на вещи, на извършител и нямаше днес какво да си говорим", заяви той на брифинг за журналисти в Министерски съвет, на който вътрешният министър и главният прокурор потвърдиха, че убиецът на Маринова, задържан снощи в Германия, е уличен чрез ДНК анализ.

"На територията на три провинции в Германия го издирваха. Обявявайки каквото и да е по разследването, щеше да го провали. Българи направиха така, че очерниха държавата си по брутален и гаден начин. Да се радват, че България е очернена", коментира Борисов.

''Както виждате и сега продължаваме, той ще бъде разпитан от германски съд. Ще предоставим цялата ДНК информация, която имаме - и неговата, и на жертвата, Бог да я прости. В рамките на 3 дни прочетох чудовищна информация за България, и нито едно вярно. Разни политици се скъсаха да изпращат мейли в Брюксел какво се случва в България. Нима това не се случва в други държави? Като разследващи журналисти, още в началото когато се знаеше, че има ДНК от извършителя, знаете как се крият извършителите. Целта на един извършител на поръчково убийство са парите - не оставя следи. Умишлено не разговарях с хората в Брюксел тези дни. Това, което са ни учили за разследване, за действията на полицията - да не се обвинява никой, ако няма доказателства. Разсипаха ни от туитъри, много внимателно съм ги чел всичките... ", добави премиерът.

И не пропусна дори колегите си в Брюксел:

"Аз доста си промених мнението и за кандидата... (явно има предвид един от кандидатите на ЕНП да оглави ЕК - Манфред Вебер, който написа в социалната мрежа, че е шокиран от убийството на журналист и очаква властите да извършат пълно разследване - б.р.)... ще имаме много сериозен разговор с ЕНП, като отидем там, но това е политиката. Много неща бих казал още, но ще минат добрия тон. Отнасяме се с внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена страната. Тук всички работиха на 100%. Казах на Маринов да не се връща от Русе, докато не се разкрие убийството. Последният ни разговор е снощи в 2 часа през нощта. Надявам се в бъдеще да не се провокира с несъществуващи престъпления. Бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия и се оказа точно обратното (явно имайки предвид случа с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов - б.р.). Вие не сте четвъртата, а първата власт в момента. Моля да се държите отговорно. Такава свобода да пишете, да предавате по всяка тема, е факт".