"Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма, това са днешните решения", обяви Бойко Борисов пред депутатите от ГЕРБ-СДС, които събра в партийната централа, за да ги информира за резултата от лидерската среща с ПП-ДБ.

"Преди връчването на мандата ние трябва да сме наясно - или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет, ако го нямаме дотогава, ние ще предложим правителство на малцинство", обясни лидерът на ГЕРБ. Именно по тази причина е настоявалл да узнае състава на правителството на ПП-ДБ, а не просто от любопитство.

Той оцени като ползотворен разговора с ПП-ДБ. "Днес имахме среща с колегите, с нашите основни опоненти, на така наречената лидерска среща. Опоненти, дори е мека дума", каза пред ПГ на ГЕРБ-СДС Борисов и напомни за яростната кампания, която са водили само преди дни. И същевременно успокои своите депутати: "Да не останете с впечатление, че вече не сме опоненти или нещо се е променило в твърдостта на двете партии". "Мисля, че колегите все още не са готови да отговорят на нашата диалогичност", оцени Борисов поведението на ПП-ДБ, но изведе пред скоби реактивността на Асен Василев.

"Аз съм доволен днес, особено с Асен Василев може да се работи, защото той усеща какво са сгрешили и какво може да се поправи", обобщи Борисов.

Той констатира голямо сходство между първите и вторите по численост в парламента по въпроса за бюджета и оцени като съвсем различен начина, по който ПП-ДБ говорят по темата финанси сега, отпреди години. Борисов даде за пример общото им виждане за 3% дефицит и неповишаване на данъци.

"Оставаш с впечатлението, че сме една и съща партия", възкликна Борисов.

"Мисля, през следващите дни може да се започне програма за управление през следващите години. Това ще даде сигурност, че може да се даде нормално управление, дали за кратко, дали на ротационен принцип. Както с г-н Василев си разменихме думи за нестандартни решения, в нестандартната ситуация, в която се намираме, защото само нестандартни решения могат да ни извадят от кризата. Защо през тези две години няма българин, който да каже, че е било добре, но да не бъдем арогантни", отбеляза Борисов. 

"Да не бъдем самохвални и да не звучим арогантно, сега виждам един вариант, възможност, нестандартно, отзад-напред караме - първо със законодателна програма, после управленска, за да затворим всички сектори. И тогава, и да отидем на избори, ще отидем с ясното съзнание, че каквито и да са резултатите, те няма да са по-различни от два-три процента, и тогава няма никакво значение кой е първи или втори", прогнозира лидерът на ГЕРБ, след като по-рано днес отстъпи от нагласата на ГЕРБ да не подкрепят втория мандат на ПП-ДБ. 

Борисов определи програма минимум - "да имаме бюджет, най-важни определени закони и чак тогава да отиваме на избори и да се "почва отначало".

"Водим действително една много добронамерена политика да се излезе от кризата", аргументира се той.

Още в сряда утре екипът на ГЕРБ, изработил предизборната програма, ще обсъди формата, в който да седнат с ПП, за да готвят общата управленска програма буквално от утре.

"Става дума за екип, не по-малък от петнайсетина човека. Трябва да използваме следващите дни, да има кохезия, да можем да си стиснем ръцете по ясно определени приоритети. Ще настояваме за това подходът да бъде професионален", коментира Томислав Дончев.