На отбелязването на десетата годишнина от създаването на Комисията за финансов надзор, Искров описа механизма, по който финансовото ведомство по времето на Симеон Дянков се опитвало да влияе на независимостта на КФН, предаде Дарик радио.

Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на Комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на МФ, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя”, каза управителят на БНБ.
 
По думите му днес фискалният резерв не е драма – „той е почти 5 милиарда лева, а щеше да е с 3 милиарда по-надолу, ако не беше Комисията за финансов надзор”.

Тихата война между шефа на КФН Стоян Мавродиев и финансовия министър Симеон Дянков стана факт преди година. Раздорът между двамата тръгна след идеята на Дянков част от парите в Сребърния фонд, гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост, да бъдат инвестирани не само в ДЦК, но и в акции, включително и български.
Опозицията тогава се обедини против такава финансова стратегия на правителството, а след това дойдоха и критики от страна на Европейската централна банка.

"Със своята добра работа и отговорно поведение ние от Комисията за финансов надзор успяхме да запазим България финансово стабилна, без сериозни сътресения, без получаване на държавни помощи в банковия сектор, респективно в небанковия. Независимо от всички трудности, които страната и нейните граждани изпитват, България стои относително добре на фона на световната криза", заяви от своя страна Стоян Мавродиев, цитиран от "Фокус".
 

Кръстосан огън: Кой е прав в скандала Искров-Дянков?