Само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова, съобщи бившият директор на "Кинтекс" ЕАД Александър Михайлов в Националния пресклуб на БТА .

Всички пратки са разтоварени на полското летище "Жешов" (Rzeszow) на 70 километра от украинската граница. Това летище се посочва от чуждестранните медии за основен транспортен хъб за военната помощ за Украйна, каза Михайлов

От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище "Жешов", допълни той като се позова на информация, получена от МВнР:

"60 полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация показва, че за този 4-месечен период 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. За да може да се визуализира това нещо, това са 212 тежкотоварни камиона, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 километра или, с други думи казано, от "България" до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе". На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", каза Александър Михайлов.

На въпрос защо чак сега изнася тази информация, той заяви, че досега на поисканата от него информация за достъп до обществена информация, институциите бавели отговора като и "тупкали топката".

Той посочи, че орържиета за Украйна по логистични причини минава през Полша, с малки изключения през Румъния и Словакия.  А дали договорът е сключен с украинска или полска фирма, разликата е пропусната полза за България, пропуск за нашата икономика и приходи от данъци, каза Михайлов.

Бившият шеф на "Кинтекс" обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила два месецаи  разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

"Не може заради становището и поведението на един партиен лидер, визирам г-жа Нинова, този бранш да страда", категоричен бе Михайлов.

Бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов от месеци е в задочен спор с вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която го освободи от длъжност през април. Като причина Нинова посочи установени нарушения и конфликт на интереси, за които бе подаден сигнал в прокуратурата, Михайлов и днес отрече тези твърдения и обвини Корнелия Нинова в потически надлъгвания и лъжа.

"Един месец преди за започна работа в "Кинтекс" съм прекратил трудовите си отношения с предишния работодател, така че няма как да съм бил в конфликт на интереси през февруари, както каза Нинова по-рано по българска медия", заяви Михайлов.

Той определи като лъжа, твърдението на Нинова, че докато е бил в "Кинтекс" е представлявал ВМЗ за реализирането на нейната продукция. "Кинтекс никога не е бил представител на ВМЗ на неговите стоки", категоричен бе Михайлов.

В позиция, изпратена до медиите вчера, Михайлов обвини Нинова още, че е похарчила 70 000 лв. на министерството по две заведени дела срещу него заради страха да не заеме длъжност, която да му позволи да изобличи лидера на БСП.

Днешото обвинение на Михайлов за износа на българско оръжие за Украйна е поредното. Бившият шеф на "Кинтекс" от месеци е в задочен спор с вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която го освободи от длъжност през април.