Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов заяви, че соцлидерката и бивша икономическа министърка Корнелия Нинова го съди, само и само той да не може да стане служебен министър и да ревизира работата й в Министерството на икономиката. Михайлов коментира, че вицепремиерката е завела ново дело срещу него в последния с работен ден в правителството - понеделник, най-вероятно заради появилите се миналата седмица в някои медии "предположения - спекулации", че той ще е служебен министър на икономиката и индустрията. 

Миналия петък пък соцлидерката, в последните си часове като министър, сменила ръководството на предприятието от оръжейния комплекс НИТИ-Казанлък, като назначила за негов шеф местен лидер на БСП.

"Вероятно Корнелия Нинова, уплашена да не би аз да заема този пост и да осветля пред обществото какво е правила през последните 6 месеца, е дала инструкции за спешно ново дело срещу мен, за да ме злепостави. В резултат в понеделник - последният ѝ ден като министър, бе заведено поредното измислено дело срещу мен. Този път за уронване репутацията на "Кинтекс", написа Михайлов в профила си във Фейсбук.

"Корнелия Нинова публично призна, че от страх да не стана служебен министър и да я ревизирам, са заведени 2 дела срещу мен. Загубени са над 70 хил. лв. за тях и никой няма да ѝ търси отговорност за това", допълва уволненият от Нинова мениджър.

"Истинската причина за делата срещу мен обаче бе призната от самата Нинова в изявлението й при сдаването на властта на служебния министър. Тя директно призна за страха си да не заема длъжност, която ми позволява да изобличавам лъжите и делата ѝ.

Водена от желанието си да ме "удари" тежко, тя всеки път изпраща до медиите гръмки съобщения за измислени мои провинения в "Кинтекс" и точно с тези свои действия тя уврежда престижа на дружеството", пише Михайлов.

Той припомни, че от 2-3 месеца води спор на принципна основа с Корнелия Нинова.

"Твърдо отстоявам 3 каузи:

1. Не може тя да лъже за мен и причините за моето уволнение. Завел съм срещу нея 2 дела и сам си плащам разходите по тях, до сега 2 552 лева. Нейната вендета срещу мен бяха две заведени дела от подчинените ѝ държавни дружества. Хонорарите до тук по тях са над 70 хил. лв., които плаща българското общество, заради егото на Нинова.

2. Изобличаване на злоупотребите ѝ с властовите ресурси. Скандално е тя да се опитва да назначи директори в най-големите държавни фирми на тъмно, със съкратени срокове и реално без конкуренция. В предпоследния ѝ ден като министър уволни ръководител на държавно дружество с 30 години опит, за да назначи Председателя на БСП Казанлък.

3. Обществото има право да знае къде отива българското оръжие, особено когато бившият министър, разрешаващ износа, публично е заявявал многократно, че не би допуснал експорт за Украйна", написа Александър Михайлов.

Бившият директор на "Кинтекс" обещава в четвъртък да извади нова информация и документи за износа на българско оръжия за Украйна и ролята на Корнелия Нинова в това. "Обществото има право да знае! Няма да приключа с медийните си изяви. Делата не ме плашат, нито грозната реалност, че в България, който говори публично истината, често се превръща във враг на властимащите", категоричен е Михайлов.

"За отмъщение за тези мои каузи, Корнелия Нинова трансформира до скоро подвластните ѝ държавни фирми "Кинтекс" и ДКК в репресивни апарати, които вероятно по нейни инструкции, завеждат срещу мен дело след дело и сезират прокуратурата все за измислени мои нарушения", твърди бившият шеф на "Кинтекс".

По думите му тези фирми са платили досега около 70 хиляди лева за адвокати и такси. "Лесно се харчат държавни пари, докато тя се прави на загрижена за доходите на хората и инфлацията", коментира действията на довчерашната вицепремиерка Михайлов.

"С делата срещу мен се респектират и всички нейни опоненти, които са дръзнали да ѝ противоречат. Показна акция какво те чака, ако не слушаш", обобщава той.

"В отговор на лъжите по мой адрес аз бях принуден публично и аргументирано да защитя името си.

Винаги съм пазил интересите на "Кинтекс" и съм давал само ограничена информация, но достатъчна, за да разбере обществото истината. Това ще бъде потвърдено още веднъж в съда. Говорейки за информация и истина, нека кажем на хората още нещо, което Нинова премълча по време на отчета си за свършеното като министър на икономиката и индустрията", продължава с разкритията Александър Михайлов.

Той твърди още, че в петък, 29 юли, в предпоследния си ден като министър Корнелия Нинова, чрез ДКК, е сменила директора на НИТИ Казанлък - предприятие от Военно-промишления комплекс. "Уволненият ръководител е професионалист с над 30 години опит, спасил завода от фалит в миналото. 7 предходни министри от различни правителства не посегнаха на директора на НИТИ Казанлък, но тя го направи и то в последния момент. Новият директор е г-жа Румяна Друмева - Председател на БСП Казанлък до месец март/април тази година и настоящ Председател на групата на БСП в Общинския Съвет", информира Александър Михайлов.

"Така ли се управляват прозрачно и успешно държавните фирми - с тайни трудоустроявания на партийни кадри без конкурс и то в "12 без 5"?

Г-жо Нинова, защо не пуснахте и за това назначение прессъобщение, както правите за делата срещу мен? Защо не казахте на медиите и когато за 3 дни търсихте директори в най-големите и богати държавни фирми с псевдо конкурси?", отправя въпросите си Михайлов към соцлидерката.