Изкуствено се създава напрежение в сферата на енергетиката. България няма нужда от кризисен щаб, имаме нужда от бързи действия за възстановяване на преговорите с "Газпром", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по bTV.

БСП може да предложи решение и го прави от април - това са преговори с "Газпром" за възобновяване на доставки и подписване на нов дългосрочен договор, каза Нинова.

"Прочетох един интересен коментар на политолог. Той казваше така - "Президентът Радев има комплекс към хората, които са го създали. - Вероятно има нещо такова - мъжки комплекс към жената, която го направи президент... Това е в сферата на психологията.

Според Нинова действията на Радев и уволненията на кадрите на БСП от първия ден на служебния кабинет са мъжки комплекси на Радев към жената, която го направила президент.

"С назначаването с бившия председател на борда на ВМЗ това е демонстрация и опит лично към мен за наказание или унижение- няма да стане. Емоции в тази работа нямам, но отношението към БСП е показателно. От първия ден да обявяваш приоритет газова криза и да уволняваш хора на БСП".

Тя разказа, че през февруари са установени връзки и нарушения, както и частни интереси, при източване на дружества. Директорът на "Кинтекс" е бил едновременно и търговски директор в частна фирма. ВМЗ също има отношение по този казус, посочи Нинова и каза, че "Кинтекс" е имала уговорка да представлява ВМЗ в Египет. И двете търговски дружества се отказват от договорката и прехвърлят отговорността на частната фирма, която е собственост на бивш зам.-министър от ГЕРБ - Манолев. Нинова посочи, че всичко това е описано в две писма до бившия премиер Кирил Петков. Според нея това се е случило под протекцията на Даниела Везиева, която беше служебен министър на икономиката по време на втория служебен кабинет през 2021 година.

Според лидера на БСП и бивш икономически министър се възстановява моделът ГЕРБ-ДПС:

"В момента с назначаването на министър Стоянов се възстановява модел. От първия ден се уволняват кадри на БСП - това е показателно за поведението на президента. Служебният кабинет на Радев възстановява модела на ГЕРБ и ДПС. Следващата стъпка на Стоянов е да уволни ръководствата на ДКК, на ВМЗ, на "Кинтекс", подчерта Нинова.

За коалицията с "Продължаваме Промяната" Нинова каза че са имали добра обща работа, но и търкания. Може би отново бихме се коалирали, защото основната линия е непримиримост към кражбите, посочи лидерът на БСП.