Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска потвърждение на думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че баба му и дядо му са били в лагери по време на комунистическия режим. 

Преди ден Петков написа във Facebook: "Повечето хора знаят, че баба ми Райна Петкова и дядо ми Кирил Петков са били в лагери по време на комунистическия режим. Нещо повече - баба ми е единственият човек, отказал да бъде сътрудник на Държавна сигурност от ИСУЛ, където е била операционна сестра, въпреки риска от влизане в затвор. Една от постъпките, от които най-много се гордееше до края на живота си". 

Поводът за публикацията му са думите на бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, според когото бащата, дядото и чичото на Васил Терзиев - кандидат за кмет на София на ПП, ДБ и "Спаси София", са заемали постове в различни управления на ДС, някои били и партизани. Вместо да отрича, самият Терзиев заяви, че не е познавал добре дядо си, който е починал много отдавна. И добави, че е благодарен как е възпитаван от родителите си и че е наясно, че миналото ще бъде тема по време на предизборната му кампания, "но е дълбоко убеден какво бъдеще иска за децата си".

Във връзка с обвиненията на Андреев, Кирил Петков сподели снощи във Facebook и че е горд от своята баба, "че е имала смелостта да откаже на двамата от "шесто", които са я притискали 6 месеца преди да разберат, че нямат шанс да я направят сътрудник. Тя винаги казваше, че страхът е най-лошият съветник." 

"Аз съм много горд от моята баба, затова че е отказала да бъде принудена да бъде част от Държавна сигурност, но нейната смелост не ме дефинира. Няма да е честно да си припиша нейната смелост незаслужено. Всеки трябва да дефинира себе си през собствените си действия, защото само те наистина показват що за човек си. И точно поради тази причина подкрепям Васил Терзиев на 100%. Той също не послуша страховете на онези, които му казваха "не го прави". Васил е един от най-успешните млади хора, който повиши репутацията на България по света с успеха на "Телерик", направи академията, в която вложи лични средства, движен от мотивацията да помогне на хиляди българи", пише още Петков в подкрепа на кандидата за кмет на София. 

Според съпредседателя на ПП отговорът на въпроса защо на Терзиев му е трябвало да влиза в политиката е прост: "От чувство за отговорност и защото има куража да променя!"  

"Мислите ли, че той не осъзнаваше, че срещу него ще има атаки и че те не бяха предвидими? Бяха. На всички нас обаче ни беше ясно, че "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София" трябваше да се обединим около един човек, който е можещ, надпартиен, неподкупен, който е управлявал хиляди хора и знае как да постига успех. Повярвайте ми, с тези характеристики няма много хора, които да искат да влязат в тази кална битка с едно единственото чувство - чувството за дълг. Ето защо като внук на хора, които са били в лагер, заставам зад Васил Терзиев, защото неговите успехи се дължат само на неговите действия, защото смелостта да скочи в тази мръсна битка, въпреки сегашния си хубав живот, е завидна и най-вече заставам зад него, защото вярвам, че има качествата да превърне София в наистина хубав град за хората", пише още Петков.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обаче е скептичен към споделеното, като също с публикация в социалната мрежа прикани Кирил Петков да публикува трите имена и рождените дати на баба си и дядо си, "за да могат да се проверят думите му и да се разсеят всякакви съмнения".