Президентът на САЩ Джо Байдън ще издаде изпълнителна заповед за повишаване на капацитета на страната да приема бежанци, както и меморандум за разбирателство за правата на хората по света с нетрадиционна сексуална ориентация.

Това съобщи днес неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан, който говори на пресконференция в Белия дом, обяви, че САЩ ще държат Русия отговорна за редица зловредни дейности. Вашингтон ще реагира срещу Москва когато и както намери за добре, отбеляза той.

Американският президент ще посети днес Държавния департамент, където ще представи външнополитическите си приоритети.

В речта си Байдън ще обяви замразяване на частичното изтегляне на военния контингент на САЩ от Германия, започнато от неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, съобщи Съливан.

Днес президентът на САЩ призова за противопоставяне срещу "политическия екстремизъм", който подбуди бунта срещу американския Капитолий, и за колективна издръжливост през настоящите бурни времена. Байдън отправи този призив в изказването си по време на традиционната Национална молитвена закуска, предаде Асошиейтед прес. Четирима бивши президенти изпратиха послания до молитвената закуска. Трима направиха предварително записани обръщения, а Кунс прочете послание от бившия президент Джими Картър, което направи отсъствието на Тръмп очебийно, отбелязва АП.