САЩ трябва да поправят собствената си демокрация, за да могат по-добре да се противопоставят на Китай и да го накарат "да плати за последиците" от войнственото си поведение, заяви вчера близък съветник на американския президент Джо Байдън, очертавайки стратегията срещу мощния съперник, предаде Франс прес.

Джейк Съливан - съветникът по националната сигурност на новия държавен глава на САЩ, потвърди непоклатимостта, проявявана досега от американското правителство, като дори в някои аспекти от изказването му се усещаше "приемственост" с политиката на Доналд Тръмп, отбелязва АФП.

Китай се опитва да покаже, че китайският модел е по-добър от американския, възползвайки се от недобрата работа на институциите и разделението в САЩ, каза Съливан по време на организирано от Института за мир обсъждане с неговия предшественик Робърт О`Брайън, който съветваше Тръмп.

Съливан каза, че първият от четирите стълба на американската политика трябва да бъде "поправяне на основите на нашата демокрация", независимо дали става дума за системата на самата демокрация или за расови и икономически неравенства.

Вторият стълб предполага да признаем, че ще имаме по-голям успех, ако действаме ръка за ръка с нашите демократични съюзници, каза Съливан. Той отбеляза, че САЩ, заедно със съюзниците си в Европа и Азия представляват повече от половината от световната икономика и това им дава неаобходимата тежест за постигане на резултати и за защита на редица принципи, изправени пред агресията на Китай.

Съливан приветства инициативата на администрацията на Тръмп да даде нов тласък на стратегическия съюз, включващ САЩ, Австралия, Индия и Япония за противодействие на китайското влияние в индийско-тихоокеанския регион.

Третият стълб е свързан със спечелване на състезанието за "Технологии на бъдещето"

Това изисква тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, като същевременно правим агресивни и амбициозни публични инвестиции в САЩ, каза Съливан.

Последният стълб, според Съливан, е САЩ да са готови да накарат Китай да плати за последиците от това, което е направил в Синцзян срещу мюсюлманите уйгури, за това, което прави в Хонконг и за войнстреното си поведение и заплахите, които отправя към Тайван.