Президентът на САЩ Джо Байдън подписа укази за реформиране на имиграционната политика на САЩ и отмяна на имиграционни мерки, въведени от администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

"Не правя нов закон, слагам край на лоша политика", каза Байдън пред медиите.

"Америка е по-безопасна, по-силна и по-просперираща, когато имаме справедлива, подредена и хуманна правна имиграционна система", подчерта държавният глава, цитиран от ДПА.

С един от указите новата администрация се ангажира да сформира работна група за събиране на членовете на семейства, разделени от политиката на "нулева толерантност" на Тръмп.

Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, след като те бяха задържани за незаконно влизане в САЩ.

Байдън също така оторизира преразглеждане на политиката на Тръмп за предоставяне на убежище, както на други мерки, насочени към забавяне на притока на мигранти към САЩ.

Прегледът ще направи оценка на щетите, нанесени от мерките на предишната администрация, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

"Това ще отнеме време. Няма да се случи за една нощ", предупреди тя.

В друг указ администрацията на Байдън посочва, че ще разработи стратегия за борба с незаконната имиграция по южната граница на страната.

На подписването на указите присъстваха вицепрезидентът Камала Харис и новоназначеният министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.