Бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма. Инициативите, които са заложени, ще бъдат реализирани, каза финансовият министър Асен Василев по БНР.

"Има част от реформите, които трябва да бъдат направени. Като цяло имаме нарастване на капиталовите разходи. Парите, които тръгват от европейските програми и парите от Плана за възстановяване и устойчивост, вече трябва да започнат да влизат в конкретните проекти", добави Василев. И обясни, че бюджетът ще закъснение заради това, че парламентът първо трябва да приеме данъчните закони, а това ще стане след местните избори.

Финансовият министър отчете още ръст на събраните средства от ДДС.

"Към юли заварихме изключително лошо събиране на данъците. С Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" работим изключително активно и към момента НАП са събрали около 17% повече ДДС, отколкото миналата година. Митниците също наваксват изоставането по ДДС от внос, което завариха. Аз мисля, че към края на годината ще успеем да постигнем приходната част на бюджета", коментира Василев.

По думите му най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване от закона за 4,5 млрд. лева.

Според него за 2023 се очаква приходите да бъдат изпълнени, както са заложени, а ако има неизпълнение, то може да се дължи на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Той прогнозира постигане на приходната част на бюджета до края на годината.

В същото време не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, отбеляза още министърът.

По думите му БВП "нараства значително", като през следващата година се очаква да е над 200 млрд. лева, което означава, че бюджетът за отбрана ще е над 4 млрд. лева. Попитан дали е възможно войната в Близкия Изток да доведе до покачване на цените на петрола за България, Асен Василев каза, че "има такива опасения".

Василев отхвърли упреците на ГЕРБ по повод финансите на държавата и коментира, че те "говорят глупости по адрес на правителството, тъй като нямат какво позитивно да кажат".

"Чуваме едно предизборно говорене... Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум", защити се финансовият министър.

По повод предстоящата ротация в правителството Асен Василев заяви, че уговорката с ГЕРБ-СДС при формирането на кабинета е била само Николай Денков и Мария Габриел да си сменят местата като премиер и вицепремиер, а другите министри да останат.

Ако са нужни промени в състава на правителството, ще е необходимо и съгласието на ПП-ДБ, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"Ако решим да има смени, това ще е политически разговор вътре в ПП-ДБ, след което можем да излезем със становище по въпроса, но това не може да е еднолично решение на ГЕРБ", заяви Василев, след като през последните дни нееднократно Бойко Борисов подчерта, че ще се направи оценка на работата на министрите и тези, които не се справят, ще бъдат сменени.

"Трудни са отношенията в управляващото мнозинство", призна още Асен Василев.