В комюнике на сирийското външно министерство, цитирано от сирийската агенция САНА, се казва, че Кери, който обещал на международната общност да оповести "неопровержими доказателства" за използването от сирийската армия на химическо оръжие, всъщност е повторил една измислена история, изфабрикувана от сирийската опозиция в чужбина, за да оправдае чужда военна намеса.

"Учудващо е, че представените от Кери измислени доводи са взети от социалните мрежи. Как може световна сила като Америка да взема решения за война и мир, основавайки се на съмнителни сведения", се казва в сирийската реакция.

Всички числа за пострадали мирни жители, посочени от Кери, са измислени, както и сведенията, че сирийската армия била извършила химическата атака край Дамаск, се посочва в изявлението на Дамаск.

Под предлог, че е загрижен за сирийския народ, държавният секретар на САЩ заблуждава общественото мнение и иска да оправдае интервенция, която ще доведе до гибелта на напълно невинни граждани, се казва в документа.

В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери представи обширна аргументация за "ограничена военна акция" срещу Сирия, като представи доклад на американското разузнаване за употребено химическо оръжие в Сирия от властите. Обама призна, че още не е взел "окончателно решение" за военна акция, но даде най-ясния сигнал, че такава акция е предстояща.

Турция иска пълноценна, а не ограничена военна намеса

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че предложения от САЩ план за "ограничена" намеса в Сирия не устройва страната му.

Вестник "Хюриет" съобщи, че Реджеп Ердоган настоява за пълноценна интервенция. Като за пример за такъв подход той посочил операцията в Косово през 1999 година. Премиерът заяви пред журналисти, че нахлуването в Сирия трябва да започне следващата седмица и да продължи до отстраняването на президента Башар Асад.

Реджеп Ердоган направи изявлението си след петъчните изявления на президента Барак Обама и държавния секретар Джон Кери за Сирия.

Инспекторите на ООН напуснаха Сирия

Експертите, взели проби от Сирия, напуснаха страната и вече са на територията на Ливан. Оттам те ще заминат за Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Предполага се, че ще са им нужни до 2 седмици за установяване на резултат от пробите за химическо оръжие. След това те ще подготвят доклад до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който следва да го предостави на Съвета на сигурност на ООН, който ще го оповести пред света.

Обама продължава да се консултира с Оланд и Камерън


В петък вечерта Обама е провел телефонни консултации с британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд за ситуацията в Сирия.

 Оланд е потвърдил твърдото намерение на Франция да реагира на положението в Сирия и да не допусне "престъпленията да останат ненаказани". Френският президент се е убедил по време на разговора, че Барак Обама е в "аналогично, също толкова решително настроение", казаха източници от Елисейския дворец.

Въпреки че британският парламент отхвърли възможността на страната за военна намеса в Сирия, премиерът Дейвид Камерън в разговора си с Обама е подчертал, че той продължава да смята, че трябва да се реагира твърдо на нападението с химическо оръжие от 21 август край Дамаск.

Британският премиер е обяснил на Обама, че е искал да постигне консенсус, що се отнася до реакцията на Великобритания, а Обама е уверил Камерън, че уважава подхода му към проблема.

Изтъкнато е било, че и двамата лидери са твърдо решени да намерят политическо решение на ситуацията в Сиря като "съберат всички страни в конфликта".

Анкета: Очаквате ли военна намеса в Сирия?