Това заяви за БГНЕС Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.
За съжаление, особено на местно ниво, имаме много влиятелни бизнесмени, които са буквално местни феодали и които контролират живота на цели райони, продължава той. През последното десетилетие, независимо какви са политическите промени, те продължават да реализират своя контрол, смята Безлов.

Големият въпрос е дали този тип криминални предприемачи ще загубят влиянието си или ще продължат да имат думата на избори, дали ще продължат да назначават местна власт, да "печелят" обществени поръчки, да злоупотребяват с еврофондове, отбелязва експертът. Според него проблемът не е свързан толкова с криминалния риск, а по-скоро с фундаментални неща за бъдещето на страната като икономиката и политическата система.
С такъв тип криминални предприемачи ние не можем да имаме нормален бизнес, категоричен е Безлов. 

В България с новото правителство имаме няколко неща, които се случват за първи път, например серията от обвинения срещу бивши министри и бивши високопоставени държавни служители, отбелязва експертът. Според него по-интересният въпрос е какво ще бъде доказано около тях.
Проблемът на грабежа през политиката е, че хората, които са на власт обикновено правят такива закони, по които после не могат да бъдат осъдени - различни форми на колективна отговорност, колективно подписване на документи.
На второ място, каза Безлов, прави впечатление, че администрацията в Брюксел се отнася добронамерено към сегашното правителство. Фундаменталният му проблем обаче е дебелият слой некомпетентна бюрокрация, която е пазена от закона - никак не е лесно да уволниш държавен служител. Има цели министерства, където не може да попадне свестен експерт, защото години наред рекрутирането (назначаването) там се е извършвало на принципа на политическите квоти, пояснява Безлов.