Причината, която лидерът на НФСБ изтъкна, е, че Карастоянова единствена от групата е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе ограничение за варене на ракия за малките казани с вместимост до 500 литра.

Приетите от бюджетната комисия промени доведоха до протест на собственици на такива казани.

"Имаме само един представител, който е подписал законопроекта и имаме информация, че той е бил в основата на прокарването му. Уверявам ви, че всеки, който преследва чисто лобистки интереси, ще получи шут", заяви Симеонов на специална пресконференция, цитиран от "Фокус".  

Той уточни, че свалят политическото доверие от Карастоянова и предлагат на колегите си от ВМРО на следващото заседание тя да бъде изключена.

Ние сме във формат коалиция. Има втора партия – ВМРО. Без нейно съгласие, по чисто етични съображения, ние не можем да налагаме такова решение. Ще поставим въпроса на заседанието на групата във вторник и ще оповестим решението ѝ”, добави Симеонов.

Той обясни, че формулировката е сваляне на политическото доверие, защото Полина Карастоянова е член на НФСБ от гражданската квота и не е член на партията.

Каракачанов: Колежката не заслужава наказание

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче защити Карастоянова, като обяви, че това е прекалено тежка санкция, цитира го "24 часа".

"Въпросът е поставен емоционално, не виждам който и да е от колегите да е направил толкова тежко провинение, че да бъде наказан с най-тежката санкция. Може на някой да не му харесва предложението, но това не означава, че човек, който има мнение, трябва да бъде наказван", допълни той.

И напомни, че за да се вземе каквото и да е решение, са необходими гласовете на 3/4 от депутатите в групата.

Каракачанов уточни, че Карастоянова е внесла и подкрепила предложения в бюджета, касаещи по-голяма събираемост на данъците, и попита дали това е престъпление.

"Ако това е лобизъм, то той е в полза на бюджета и гражданите", допълни лидерът на ВМРО.

Запитан дали ракията може да разцепи ПФ, Каракачанов отвърна като историк и цитира гръцките хроники:

"Когато византийците обсаждали българските крепости, част от тях падали, а в хрониките било записано - "Българите се бият докрай. Предават се само, когато виното вкисне или свърши."

Полина Карастоянова е председател на Комисията по култура.