Върховната административна прокуратура поиска от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството да предприеме действия във връзка с необходимостта от осигуряване на вода за питейно-битови нужди на хората в село Кръстевич, област Пловдив.

От прокуратурата е образувана преписка по информация в медиите, касаеща проблем с водоснабдяването, заради който жителите на селото са без вода, както и липса на предприемане на конкретни действия от съответните органи за разрешаване на проблема.

В пределите на своята компетентност, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството следва да предприеме мерки за подобряване ефективността на съществуващите мрежи и съоръжения, както и за реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови мрежи и съоръжения с цел постигане на дългосрочните нива на показателите за качеството на предоставяните ВиК услуги, допълват от прокуратурата.

В село Кръстевич има режим на водата от началото на юли. Около 250 домакинства са принудени да пият вода от магазина, въпреки че районът е много богат на минерални извори. В някои от къщите вода няма по няколко дни.

Преди дни в знак на протест около 70 жители на селото опитаха да блокират пътя в населеното място, но нямаха разрешение за това. Исканията им са за осигуряване на постоянен достъп до вода, защото от години има режим на водата.

Водопреносната система в селото не е обновявана от 40 години, а това прави водата мътна и неизползваема дори и когато я има. В дългосрочен план от Община Хисаря са изготвили проект за решение на проблема на стойност 3 милиона лева и очакват финансиране.

В краткосрочен план от ВиК-Пловдив осигуряват на населеното място водоноска.

Кметът на община Хисаря Пенка Генова обяви, че е възложила да се изработи цялостен проект за подмяна на водопроводната мрежа.

Почистване на един от ползваните за водоснабдяване кладенци бе посочено като друга мярка за подобряване на водоснабдяването на село Кръстевич. Ще бъде включен и друг кладенец, който е на разстояние от 3 километра, стана ясно на среща при областният управител Ангел Стоев с представители на ВиК Пловдив и на на Инициативния комитет от селото миналата седмица.