Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 58-годишна жена за злоупотреба със средства от европейски фондове, във връзка със строеж на къща за гости в гр. Батак, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

58-годишната М.Я. от Хасково е обвинена за това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г., в качеството си на управляващ търговско дружество, е представила неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие" в Пазарджик и Пловдив, вследствие на което е получила 371 520,84 лева - средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани със средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони".

Обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта /546 962,58 лева/, както и че е завършила инвестицията за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости в Батак. В действителност, направените от обвиняемата разходи са били за изграждане на къща за нейни лични нужди. Подавани са и декларации за облагане с туристически данък за туристически обект "къща за гости" за 0 реализирани нощувки.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са експертизи, иззети са множество писмени доказателства.

По искане на Окръжна прокуратура - Пловдив, на 06 март 2020 г.е наложена възбрана върху недвижимия имот - къща в Батак с разгърната застроена площ от 620,35 кв.м.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена М.Я., е лишаване от свобода от две до осем години, посочват от прокуратурата.