На пет къщи за гости във Варненска област са наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“ за открити нарушения при усвояването на евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от публикувания на сайта на ведомството списък.

Във Варненско най-големи са глобите за два обекта в село Изгрев, община Суворово, и един в село Искър, община Вълчи дол. За тях санкцията е в размер на 391 160 лева.

Останалите два санкционирани са обекта са в с. Невша, община Ветрино, и в Аксаковско, със санкции в размер на 385 086 и 66 943 лева съответно. Санкционираните обекти са ваканционен комплекс за селски туризъм, къща за гости, семеен хотел, ремонт и реконструкция на туристическа сграда и екоселище от 6 юрти.

Предмет на проверките на Държавен фонд „Земеделие“ бяха 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл. Към момента са обработени резултатите за 276 от обектите. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв.

Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Стани рицар в борбата срещу онлайн пиратството vesti.bg 158 къщи за гости ще връщат общо над 43 млн. лева на Фонд Земеделие Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. Става въпроса за установени нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.