"През последните 2 седмици на месец юни, екипи на Държавен фонд "Земеделие" провериха общо 295 къщи за гости - 288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на журналисти. Проверките се извършиха в присъствието на медиите". Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с ръководството на Държавен фонд "Земеделие", представи резултатите от проверките на обектите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). "За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите", обясни Десислава Танева, цитирана  в съобщение на МЗХГ.

Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград - 2 проекта; Област Варна - 1 проект; Област Ловеч - 1 проект; Област Пловдив - 1 проект; Област София - 4 проекта; Област Видин - 1 проект; Област Разград - 1 проект; Област Пазарджик - 2 проекта; Област Шумен - 1 проект и Област Добрич - 1 проект.

От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

Министър Танева уточни, че 24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5 % от изплатените проекти в период на мониторинг.

"Докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на прокуратурата. Проверката, която извърши ДФЗ е за функционирането на къщите за гости като такива, в изпълнение на целите на ПРСР. Прокуратурата извършва друг вид проверки - за спазване на законодателството", заяви министърът на земеделието, храните и горите.

Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е установена свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при двама експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви.

"Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ "Земеделие", бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване, обясни Живков.

Къщата за гости на Александър Манолев не била къща за гости

Танева заяви, цитирана от "Фокус", че не желае да политизира проверките, но изтъкна, че къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава и с нея се занимава прокуратурата. Кметовете на общините Долна Баня, Луковит и Борино, с които са свързани проекти, са от партия ГЕРБ.

Прокуратурата вече повдигна обвинение на Александър Манолев заради къщата му за гости в Сандански, изградена с евросредства. Според държавното обвинение той е извършил престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Проверките бяха обективни спрямо всички, без значение от политическата сила, извършени са абсолютно безпристрастно, категорична е Танева. "Всеки, който е кандидатствал, той е имал някакъв бизнес план и проект и е искал да направи някаква инвестиция, за да осигури доход за себе си и за хората, за които е нает, трябва да може да се защити пред обществото, че е постигнал тези цели. Аз не съм имала притеснение от медии за това", коментира министърът.

Докладите от тази проверка, след като се готови, ще бъдат представени на прокуратурата по повод извършената от тях проверка. Нашата проверка се извършва за функционирането на проектите като къщи за гости за изпълнение на целите, а прокуратурата извършва проверка по повод на спазването на съвсем различно законодателство. Ние сме работили в синхрон, колегиално и сме поддържали комуникация, каза още Танева.

На 24 април главният прокурор Сотир Цацаров нареди на ГД "Национална полиция", под ръководството на екип прокурори, да извърши проверка за ползването им по предназначение на всички къщи на гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд.

На място служители на ГДНП ще изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости, съобщи тогава държавното обвинени. Разпоредени бяха проверки и на всички проекти, по които са подпомагани разходи за закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.