Собственици на къщи за гости в град Вършец и село Громшин ще трябва да връщат на фонд "Земеделие" субсидии на обща стойност 456 000 лева, съобщиха от клона на фонда в Монтана.

Санкцията е наложена заради неизпълнение на предвидени в бизнес плановете дейности, липса на приходи, липса на активи, несъздадени работни места и създаване на изкуствено предимство за финансиране в противоречие с целите на Програмата за развитие на селските райони, по която са отпуснати средствата.

Едната къща за гости във Вършец е получила субсидия от 391 160 лева, а другата - от 165 752 лева. Те ще трябва да бъдат възстановени на 100 процента, уточниха от фонда.

По програмата за развитие на селските райони в област Монтана в периода 2007-2013 година са били подпомогнати 25 къщи за гости. Те са в общините Берковица, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново, Лом и Бойчиновци.

Над 2 млн. лева ще връщат собствениците на къщи от Северозападна България, показва справка на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Най-много - петима, са бенефициентите в област Видин, те ще трябва да върнат 1 483 215.64 лв., заради къщи за гости в селата Чифлик, Цар Петрово, град Кула, и семеен хотел в близост до пещера "Магура".