Центърът е създаден, оборудван и финансиран от успял българин – Красимир Петков, управител на фирма “Милара Интернешънъл”, който успешно развива своя бизнес в САЩ и България.

Стойността само на роботите и другата техника в лабораторията е над 200 000 лева. Функцията им е да зареждат други роботи със силициеви пластини в предприятия за производство на интегрални схеми, съобщиха пловдивски медии.

В центъра по роботика и автоматика ще бъдат обучавани годишно повече от 100 студенти от четири специалности в Техническия университет –София, филиал Пловдив.

Студентите-мехатроници ще изучават устройствата и действието на машините с изкуствен интелект и допълнително ще усвоят уменията да ги обучават на сложни механични движения и дори работа в собствен "роботски екип".

П
роф. д-р Андон Топалов, преподавател от катедра “Системи за управление”, каза, че роботите не са безобидни машини и при невнимание могат да наранят човек. Затова са поставени в прозрачни кафези, които обаче веднага прекъсват работата на робота в момента, когато някой отвори клетката.

В новия кибернетичен Център пловдивските студенти ще могат и да контактуват с американските си колеги от областта на роботостроенето чрез изградената високотехнологична аудио-визуална система за кореспонденция в реално време.