Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви код „жълто” за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч.
 
Дневните температури ще бъдат от 30 до 35, на места в Южна България до 36, 37 градуса. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в северозападните райони и централните части на Северна България около Старопланинската верига на места ще превали и прегърми. В останалата, по-голяма част на страната валежи са малко вероятни.

Утре от северозапад ще прониква малко по-хладен въздух. Дневните температури ще бъдат по-ниски от днешните с 4-5 градуса, в интервала от 26 до 31 градуса. Ще се появи слаб, до умерен западен вятър. Почти без валежи, освен в югоизточните райони, където ще превали и прегърми след обяд.

Без съществена промяна: топло, без валежи, с температури в рамките на нормалните за месеца, от 26 до 31 градуса, ще остане времето до събота. В неделя и началото на следващата седмица температурите плавно ще се повишават с по 1-2 градуса и отново ще достигат стойности от 29 до 34 градуса.

В планините ще бъде подходящо за туризъм, с температури на 1200 метра надморска височина днес около 23 градуса. Утре ще захладнее до около 17, но впоследствие слабо ще се затопля и към края на седмицата отново температурата ще достигне 20 градуса. Превалявания с краткотраен характер са възможни само днес през нощта и утре, но основно в централната и западна част на Стара планина. Впоследствие и в планините ще се установи предимно слънчево време.

Хубаво ще бъде времето и на морето. Освен в четвъртък, когато след обяд и привечер на места по крайбрежието ще превали и прегърми, до края на седмицата и през следващата ще бъде слънчево. Температурите там през целия период ще бъдат от 25 до 28 градуса.