Екипи на жандармерията и частни охранители контролират спазването на противоепидемичните мерки в големите търговски центрове в София.

Почти пред всеки от тези магазини днес имаше опашки с желаещи да напазаруват за Коледните празници. Пред един от тях пък стотици автомобили напълниха паркинга, съобщи агенция "Булфото". 

Тази седмица главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се закани, ако струпването на хора в големите магазини продължи, както при предишните почивни дни, ограничителните мерки ще бъдат разширени и ще обхванат и тях.

"Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени", предупреди Кунчев.

Снимка: Булфото

Вижте още снимки от днес >>

Той подчерта, че отговорност за струпалите се клиенти носят собствениците и управителите на търговските обекти, които не е трябвало да го допускат.

Изявлението му дойде, след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки, които показват тълпи от купувачи в магазините за подаръци или хипермаркетите за храна, където се образуват огромни опашки от хора, застанали близо един до друг. Посетители без маски пък имаше на коледните базари в столицата и други градове.