„Това, което виждам, не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях“ - така държавният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира кадри в социалните мрежи, на които се вижда голямо струпване на хора пред и в големи магазини за подаръци и играчки.

Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.

„Аз не мога да разбера философията - защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, възмути се Кунчев.

Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени.

„Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят.

„В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с дветри седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект“, коментира Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията.

„Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не.

„Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората“, каза той.

За ваксините

Първоначално избор между различни видове ваксини няма да имаме, смята Ангел Кунчев. По думите му това може да се случи едва когато на пазара има повече от два препарата.

"Към момента нямаме нито кратка характеристика на ваксината, нито листовка за потребителя. Знаем, че ще бъде за хора над 18 години. Но докато не видя изискванията на документ, не мога да коментирам за кого е подходяща ваксината и за кого не", категоричен е Кунчев.

На въпрос дали можем да се ваксинираме след като сме преболедували коронавирус, здравният инспектор каза, че е добре да го направим.

"Не знаем колко време ще имаме антитела. В този смисъл ваксината играе ролята на бустер и ще ни даде по-голяма сигурност", каза той.

Относно това дали ваксината ще предпазва от разболяване или ще караме COVID19 по-леко, Кунчев коментира, че е рано да се каже.

"Дори да го караме като настинка, пак е достатъчно", допълни той.

Кунчев бе категоричен, че всеки сам решава дали да си направи предварителен скрининг с PCR тест и такъв за антитела преди да си постави ваксината. Главният държавен здравен инспектор изрази смущението си от медийни личности и медици, които коментират процеса по имунизация срещу COVID-19 и поставят под въпрос ваксините.

"Цитират неверни цифри - това ме смущава, защото показва целенасочено, злонамерено разпространяване на невярна информация", коментира Ангел Кунчев.