Депутатът попита на заседанието на парламентарната образователна комисия дали е възможно да се кандидатства за средствата за изграждането по някоя от оперативните програми на ЕС, тъй като няма пари в бюджета, предаде БТА.
По думите на депутата за никого няма съмнение, че трябва да се изгради нов Студентски град. Депутатът обясни, че има достатъчно земи, но са необходими огромни финансови средства.
Колкото и да е нереалистично и радикално това предложение, колеги, нека не го отхвърляме, призова членовете на комисията Местан.

Изключително важно е да имаме отделна оперативна програма за образованието и ще поставя този въпрос пред министър Томислав Дончев, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Той е убеден, че в бъдеще ще има такъв комплекс, дори и всеки университет ще има собствен кампус.
Главният архитект на София Петър Диков добави, че преди време са правени изчисления колко ще струва това и те са възлизали на около 2 млрд. евро. Въпросът е тази язва да спре да получава метастази, парира мечтите им шефът на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, предаде БГНЕС.
Той каза, че се търсят решения сега, а не в обозримото бъдеще.

Главният архитект на София Петър Диков предложи няколко, включително да се продължи работата по подробния градоустройствен план, защото ако се прави нов, се връщаме 10 години назад. Диков предложи и да се задължат ректорите на университети да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образование, т.е. "да се извадят търговците от храма".

Студентският град повече от 15 години е топография, но съм убеден, че този район има бъдеще, независимо от пораженията, които му бяха нанесени през последните 20 години, заяви главният архитект .

Игнатов съобщи, че в Студентския град сега има 51 общежития, като 48 от тях се управляват от висшите училища. Между общежитията има строежи от всякакъв тип, дадени са и разрешения за нови строежи, каза Игнатов.

 

В Студентския град в София има 191 заведения с нощен режим на работа след 22 часа, като някои от тях са с непрекъснато работно време, обясни пък Огнян Стоичков. Той цитира и данни на МВР, според които през 2012 г. в Студентския гради има 22 дискотеки и нощни клубове, 33 ресторанта, 3 казина и 4 стрийт-бара.
Това означава, че на 80 жилищни сгради в района се падат по 62 заведения, посочи Огнян Стоичков.

Ректорът на Техническия университет в София проф. Марин Христов каза, че са необходими допълнителни правилници, които "леко" да ограничат работното време на увеселителните заведения. Той каза, че Техническият университет няма дискотеки в Студентския град, а има само две заведения, които работят до два часа след полунощ.
Една трета от дискотеките за чалга музика в Студентския град са в сгради, собственост на висшите училища, каза Петър Диков.

Дискусията около Студентски град започна, след като на 29 февруари 19-годишният Марио Данчев беше убит в стаята си в общежитие. Игнатов заяви тогава, че всички общежития ще се управляват от ведомството. 
По-късно на ректорски съвет беше решено, че от 5 април няма да се допускат гости в общежитията след 22 ч., вече е в сила и вечерен час за студентите - 23 ч.
"38-то Народно събрание прие Закона за реституцията в реални граници. В резултат на реституцията сега няма Студентски град", каза министърът.
По думите му затова е абсурдно да се говори за кампуси в Студентския град, тъй като те са разрушени, в резултат на това, което се случило през последните 10-15 години.