По отношение на Емил Първанов има взета мярка "Задържане под стража" от Районен съд София, каза Румяна Арнаудова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Тази мярка е във връзка с внесен обвинителен акт от Районна прокуратура с обвинение за закана за убийство", допълни тя.

Освен това Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на Емил Първанов за подбуждане към палеж и на собствено основание Прокуратурата в София постанови задържането до 72 часа на Емил Първанов.

Тя посочи, че Окръжната прокуратура в Благоевград ще положи максимални усилия до 7 дни на Първанов да му бъде повдигнато обвинение и за квалифицирано убийство – убийство по хулигански подбуди.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка на работата на наблюдаващия прокурор по делото срещу Ембака.

"Главният прокурор като се запозна с мотивите на Апелативен съд София, с които съдът измени мярката "Задържане под стража" на Емил Първанов в най-леката "Подписка", разпореди на Инспектората на Върховна касационна прокуратура пълна проверка на работата на наблюдаващия прокурор от Благоевград Георги Качорев във връзка с това негово разследване, за да се установят причините за забавянето на разследването", заяви Арнаудова.

Тя допълни, че освен това главният прокурор е разпоредил пълна проверка на всички досъдебни производства, които се наблюдават от този прокурор в Окръжна прокуратура - Благоевград, както и всички проверки, които той наблюдава и контролира.

Емил Първанов бе задържан за убийството на 47-годишния строителен работник Николай Чивиев на магистрала "Струма" в края на юни миналата година.

Мъжът почина, след като беше ударен с камък по главата, тъй като не позволил на нападателя си да премине с автомобила си през ремонтиращата се отсечка на магистралата "Струма" между Сандански и ГКПП Кулата.

По-рано днес Софийският апелативен съд освободи Първанов от арест, тъй като по законовият срок за задържане обвинение в убийство е 8 месеца и той е приключил в началото на месеца, което означава, че от 4 дни се води незаконно задържан.