Кодът за тревога е понижен до оранжев за река Марица при Харманли и жълт за реките Марица при Пловдив, Първомай и Свиленград, Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол и Елхово.

Според данните от Системата за предупреждение за опасни явления "Европа", поддържана от НИМХ за България, за днес е обявен оранжев код за количеството очаквани валежи за областите Хасково, Кърджали, Пловдив и Смолян и жълт код за утре за всички 16 области в източната половина на страната.

Предупреждението, което МОСВ изпрати до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи и областните управители, е за повишено внимание към поречията на реките Марица, Тунджа, Арда, Места, Искър, Осъм и Янтра.

Същевременно нивото на река Харманлийска се е повишило с 15 см през последното денонощие, предаде БНР. Сега то е 2,35 метра, при критичните за преливане 6 метра.

След заседанието на кризисния щаб, областният управител на Хасково Ирена Узунова каза: "Ще успокоя хората, че към настоящия момент прогнозите на метеоролозите не се сбъдват, дъждът е в по-малко количество от това, което се очакваше".

Всички спасителни и спешни служби в областта са мобилизирани на 24-часово дежурство, така че в рамките на 20 минути да бъдат сформирани екипите и да бъдат на място при сигнал за тревога.