Прокурорът Ивайло Христов настоява, че обвинените за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца трябва да останат в ареста.

Апелативните магистрати ще се произнесат на 26 януари, за когато е насрочено да се разглежда мярката за неотклонение. Дотогава Дамянови ще останат под домашен арест, но имат и забрана за напускане на страната.

32-годишният Иван и 36-годишният Десислав са обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди. Ако бъдат признати за виновни, братята могат да получат от 10 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари във врачанската болница, след като бе пребит от Дамянови в центъра на града. 

Тази сутрин във Враца имаше пореден протест срещу домашния арест на обвиняемите, предаде bTV. Врачани поставиха карамфили пред входа на съдебната палата. Така всеки, който искаше да влезе, трябваше да прескача цветята.

Както тези цветя ще бъдат потъпкани днес от прокурори, съдии, така се потъпква младежта на България, нека всички да знаят, че както няма да има живот за Тони оттук нататък, така няма да има живот и за убийците, ние няма да се откажем”, каза Венера, майка на приятелката на Тодор - Грета. Момичето бе пряк свидетел на побоя и смъртта на ученика.

Един от приятелите на Тодор каза, че има много версии за смъртта на Тодор, но със сигурност младежът е бил спокоен и не е бил агресивен. Недоволните призоваха съда да си свърши добре работата и очакват адекватна присъда.

От прокуратурата съобщиха още, че причината за смъртта на Тодор Йорданов трябва да стане ясна до две седмици, когато ще е готова хистологичната експертиза, съобщи Нова телевизия.

Тя ще установи по категоричен начин дали смъртта на момчето е настъпила в следствие на сърдечни проблеми.

Засега две аутопсии показаха, че 28-те удара, нанесени по тялото на Тодор от братята Дамянови, са му причинили болка и страдание, но не са причинили смъртта му.

АНКЕТА: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?