Това съобщи за БТА доц. Росина Костова, която ръководи разкопките заедно с проф. Казимир Попконстантинов.

За първи път се открива монетно съкровище във външния град на Велики Преслав, който до момента не е добре проучен, отбеляза доц. Костова. По думите й монетната находка е открита до основите на църква, в североизточния край на средновековен манастир, за който се смята, че е принадлежал на ичиргу боила Мостич - вторият човек в държавата след българските владетели Симеон и Петър, управлявал централната територия на страната. Монетите обаче не са били негови, тъй като са от по-късна епоха. Те са датирани от края на 12-ти и началото на 13-ти век.

След консултации с нумизмати е прието, че изображенията на монетите са на византийските императори Исак II Ангел (1185 г.-1195 г.) и сина му - Алексий III Ангел (1196 г.- 1203 г.). Предстои монетите да бъдат почистени и експонирани в археологическия музей във Велики Преслав.

При разкопките е намерен и оловен печат на Св. Николай, собственост на византийски аристократ. Археологическите проучвания на екипа на доц. Росина Костова, с консултант проф. Казимир Попконстантинов, продължават до 6 октомври.

Само преди няколко дни беше открит комплект от 11 медни накрайника за писалка  до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав. Писалките са използвани от книжовници от школата на Цар Симеон.