Аварията, станала в неделя около 18 часа вечерта, е в местността "Евксиноград". Тя е засегнала близо 8 хиляди абонати на "ВиК" ООД във Варна, но реалният им брой е поне три пъти по-голям.

Днес главният инженер на дружеството Георги Чакъров обясни, че мрежата в района е много стара. Авариралата тръба е полагана през 1955 година. Тя обаче се намира в частен имот и собственикът е отказал да допусне тежка техника в двора си, предаде БТА.
Чакъров посочи, че през цялото време екипите на фирмата копаят на ръка, те са успели да отстранят първата авария, но малко по-късно тръбата се е скъсала на още две места.

В безводния район има 4 хотела, университет, детска градина, социален дом. Чакъров посочи, че дружеството е осигурило седем водоноски, за да снабдява хората с вода за миене и готвене. Той не отрече информацията, че хотелиерите търпят сериозни загуби, защото част от туристите са напуснали.

Чакъров уточни, че законът дава възможност на всеки абонат да заведе иск срещу фирмата. От дружеството имат възможност да опростят на клиентите си 10 на сто от сметките.

В отговор на въпрос Чакъров посочи, че собственикът на имота, в който е спукана тръбата, в момента строи басейн, но коментира, че едва ли това е причината за аварията. Стана ясно още, че при строежа на къщата си собственикът на имота е преместил водопровода.
Според Чакърова такава е обичайната практика, а проблемът е, че върху тръбите минават тежки камиони и не се спазва сервитутната зона около водпороводната мрежа.