Премиерът Бойко Борисов разгледа ремонтираното Антимово крило в Троянския манастир, за което правителството миналата година по това време отпусна средства. Преди това се помоли пред чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица и се поклони пред гроба на покойния патриарх Максим.

Вижте снимки >>>

"Това, което обещахме миналата година, е направено така както трябва. Патриархът също е доволен. Правим църквите във Варна, в Бяла, в Русе и на много други места. Но това винаги е недостатъчно, така че с още повече усърдие ще продължим да изграждаме и да помагаме на Светата църква, защото, виждате, има много хора, които злословят за това, но това всичко, което виждате тук, са български граждани, това са българи, дошли да се поклонят, да усетят силата на вярата, на църквата и независимо, че сме разделени по закон, ние сме длъжни и това се възприема много добре", заяви пред журналисти министър-председателят.

Игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий поздрави всички православни християни за празника. Той благодари на Борисов за подкрепата за възстановяването, ремонтирането и реставрирането на древното Антимово крило. Дядо Сионий каза, че крилото ще бъде осветено от българския патриарх Неофит и ще служи не само за поклонничество, но и като музейна част, за да се запознават хората с хубавите православни традиции.

Премиерът беше в Троянския манастир заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Бойко Борисов заяви още, че 22 милиона са дадени целево по различните програми за община Троян. "Така че по никакъв начин не съм делил кметовете, нито градовете, нито гражданите. Манастирът пак е Троян - един милион за манастира пак е Троян", каза министър-председателят.

Той добави, че на Министерски съвет с 20 милиона са увеличили парите за наука, млади учени, иновации, стипендии. "С колегата Горанов сме говорили, ако сега от БАН и Министерството на образованието добре се приеме тази програма и я разходват и видим, че парите за увеличаване на стипендиите дават резултат, догодина сме готови доста повече да отпуснем, защото образованието е основна наша цел в програмата", добави Борисов.

Той посочи с 15 милиона повече са дали на БАН, но те вътре не могат да се разберат. "Единственото, което направих е да им кажа - разберете се, ние не сме арбитър в случая. Дадох им този срок, защото язовирите, времето, чистотата на въздуха са изключително важни за държавата и не можем да ги оставим да боксуват. Затова съм помолил да седнат академици, професори, да дойдат и да ми кажат какво искат", каза още министър-председателят.

В Троянския манастир беше отслужена Света литургия за празника Успение Богородично, храмов празник на светата обител. Службата беше оглавена от Пловдивския митрополит Николай в съслужение с други духовници, а Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено. Той бе посрещнат в манастирския храм от игумена на светата обител Велички епископ Сионий. На влизане в храма благослови и поздрави всички християни с днешния ден.

Патриарх Неофит продължава традицията на своя предшественик патриарх Максим всяка година да присъства на тържествата за отбелязване на храмовия празник на Троянската света обител - Успение Богородично /Голяма Богородица/.

На този ден манастирът се изпълва и с миряни от цялата страна, дошли да се помолят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Те се спират и да се поклонят пред гроба на покойния патриарх Максим, намиращ се зад чудотворната икона в манастирския храм.

На празника "Голяма Богородица" председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети Преображенския манастир край Велико Търново. Той и великотърновският кмет Даниел Панов бяха посрещнати от игумена Отец Георги.

Отецът за пореден път изрази задоволство от извършения неотдавна ремонт на единствения път, водещ към светата обител, която освен място за преклонение е и атрактивна туристическа дестинация. Пътят дотам е построен през 1935 година, а единственият ремонт, който е правен преди настоящата пълна реконструкция, било полагането на тънък слой асфалт през 70-те години. Доскоро трасето бе осеяно с огромни дупки и почти непроходимо.

В манастира се намира единственото Колело на живота, изрисувано от Захари Зограф, а в църквата са запазени оригиналните стенописи на блестящия майстор.

Премиерът Бойко Борисов в Троянския Манастир

Снимка: Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов в Троянския Манастир

Снимка: Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов в Троянския Манастир

Снимка: Фейсбук

Празникът Голяма Богородица в Бачковския манастир

Снимка: БТА

Празникът Голяма Богородица в Бачковския манастир

Снимка: БТА

Празникът Голяма Богородица в Бачковския манастир

Снимка: БТА

Преображенският манастир край Велико Търново

Снимка: ГЕРБ

Празникът Голяма Богородица в Бачковския манастир

Снимка: БТА