Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

В празника няма мъка и поражение, а радост и светлина

Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители

В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка, която е покровителка на майчинството и защитница на семейното огнище:

"Тя е защитница на всички нас и ние трябва да я уважаваме. Това е един много светъл наш празник и независимо дали имаш Мария в дома си или не - има основание за празнуване".

Пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем бдителни какво сеем в душите на нашите деца:

"За голямо съжаление злото в този живот, в този век, в който живеем, се преумножи. Отчуждение, егоизъм, враждебност, завист, озлобление между човеците. Спасението е в Бога. Бог е царят на мира. Бог е любов. Най-великата добродетел, която той даде на човеците, е тази да обичаме един другиго както той ни възлюби. Казано е в Евангелието и доказано в живота - каквото посеем, това ще пожънем. Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Затова трябва да бъдем много бдителни, внимателни какво сеем - да не би това да са плевелите на греха в душите на нашите деца. Бог да благослови всички. Света Богородица да бди над вас!"

Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир "Успение Богородично" света литургия по повод днешния християнски празник. Очаква се стотици християни да се поклонят пред чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява там от векове.

Очаква се гости да бъдат премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Пред премиера ще бъде представено ремонтираното Антимово крило на светата обител, за което преди година правителството отпусна 500 хиляди лева.

В народната традиция

Днешният празник е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Днес празнуват имен ден близо 205 хил. българи, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

Днешният ден е и празник на Варна и на Несебър.