Днес е голям празник - Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Тава е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. По този повод потърсихме ловчанския митрополит Гавриил. Ето какво сподели той пред Дир.БГ за празника.

- Митрополит Гавриил, какво трябва да направим на днешния голям празник Успение Богородично?

- Днес е един от най-големите празници - Успение Богородично. Днес ние почитаме паметта на много наши близки, които са починали, почитаме много светци, но най-вече се покланяме пред Божията майка. Тя е извършила една велика мисия, защото е родила Божия син, който е приел човешки вид. Иисус Христос ни е дал Светото евангелие и се е жертвал в името на хората. Ние почитаме както раждането на Мария, така и нейната смърт. Много църковни празници са свързани със Света Богородица. Най-великият празник е нейното Успение.

- И християни, и католици почитат този светъл празник...

- Католиците също почитат Божията майка, защото вярват в Иисус Христос. Въпреки различията, които имат християни и католици, те са обединени във вярата в Иисус.

- Към кого да се обърнат хората днес, за какво да се помолят?

- Хората трябва да покажат най-вече вярата си. Да бъдат по-добри, по-смирени, да преодоляваме всякакви духовни набези, които ни атакуват. Да вярваме, че Господ е с нас и ни пази. Да вярваме в Света Богородица искрено, защото така ще бъдем по-добри. Много чудеса е сътворила вярата в Света Богородица. Днес може да направим точно това - да се помолим и да вярваме.

- Какво можем да кажем за постите преди Успение Богородично...

- Постите не са дълги - само 2 седмици, но са строги. Сега е сезон, в който не е трудно да се пости. Така че е добре да отдадем дължимото й, като се пречистим.

- Къде ще служите днес?

- Ще бъда в храма "Успение Богородично" в Ботевград. На много места в страната ще се отслужат молитви. Бъдете живи и здрави, почитайте духовните празници и се уповавайте във вярата в Господ, нека ви пази.

На днешната дата имен ден празнуват всички, носещи имената Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Панайот.