Бившият шампион по културизъм уби 28-годишната жена на 21 септември м.г., в околностите на варненското село Тополи. Според обвинението Скорчев умишлено и по особено мъчителен начин е причинил смъртта й, нанасяйки 12 прободно-прорезни рани с нож по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях, в сънната артерия, се оказва смъртоносен за жената. 

През април Окръжният съд присъди доживотен затвор на Скорчев, но редуцира с 1/3 наказанието до 25 години заради съкратения процес. Сега втората инстанция изцяло потвърждава и присъденото обезщетение в размер на 150 хил. лева за причинените неимуществени вреди и страдания на майката на Керанка.

В началото на юли, въпреки че преди това обжалва присъдата си, подсъдимият поиска от ВАС смъртна присъда, каквато в България няма.

Промяната в позицията му, че не желае да се намалява наложеното вече наказание, а да му бъде наложена смъртна присъда, обаче се преценява от ВАС като абсолютно несъстоятелно и неподлежащо на коментар, се казва в прессъобщение на съда.   

Според магистратите поведението на Скорчев е проекция на съзнателни и обмислено взети решения, основани на чувството за вина, а демонстративният им характер (според вещите лица) цели единствено себеоневиняване, съчувствие и подсигуряване на по-приемлив режим в затвора. 

"Преценявайки емоционално-агресивните изблици на подсъдимия, от необоснована агресия до опити за самоубийство, в това число и в съдебно заседание пред апелативния състав, съобразявайки заключението на комплексната психологична и психиатрична експертиза, въззивната инстанция преценява, че не следва да проявява по-голямо снизхождение при определяне на наказателната репресия", се казва още в мотивите на съда.

Психиатрични експертизи показват, че подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Скорчев не страда от психично заболяване, в тесния смисъл на думата, и може да носи наказателна отговорност, отчитат от съда. 

Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.