Това заяви днес пред Бургаския апелативен съд 39-годишната Атанаска Георгиева, която на 6 март т.г. бе осъдена от Окръжния съд на доживотен затвор за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие.

Момиченцето бе убито на 11 април м.г. по изключително жесток начин - било е удушено с поставени найлонови торби на главата, облепени с тиксо.

Георгиева обжалва присъдата си, като предаде писмено обръщение до апелативните магистрати, в което отново твърди, че е невинна и поиска да бъде оправдана, съобщиха от пресцентъра на съда.

Прокурорът по делото Иванка Козарева посочи в пледоарията си, че убийството на малката Алекс е извършено по особено жесток начин чрез задушаване, а престъплението е изключително тежко. Тя допълни, че до момента Георгиева не е изразила никакво съчувствие към родителите на жертвата и поиска присъдата да бъде потвърдена.

Според прокурорката първата съдебна инстанция не е допуснала процесуални нарушения, нито може да се оспорва, че подсъдимата е извършила жестокото деяние.

Защитникът на Георгиева - Калин Янев, обаче заяви, че при разглеждането на делото пред първата инстанция не е доказано, че подзащитната му е извършила убийството. По думите на адвоката, няма и доказан мотив. Според Янев Георгиева е била подложена на силен психологически натиск, когато е направила лъжливи самопризнания.

В съдебната зала подсъдимата за първи път от началото на процеса изрази съжаление към родителите на детето, с думите, че много съжалява за смъртта на Алекс, която е била прекрасно дете. 

Адвокатът на родителите на момиченцето пък помоли съда да измени първоначално постановената присъда, като постанови наказание доживотен затвор без право на замяна и уважи исковете им до размер на 200 000 лв. по отделно за двамата.

През март Окръжният съд в Бургас осъди Атанаска Георгиева да заплати на родителите на детето сумите от по 130 000 лева като обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Решението на Бургаския апелативен съд се очаква в законовия едномесечен срок.