Филков е обвинен в това, че на 25/26 декември 2014 г., в град Завет, област Разград, е нападнал в дома му 75-годишния Николай Димитров. Със сила и заплахи той отнел от възрастния мъж 220 лева и мобилен телефон, след което го убил. Трупът на Димитров бе открит чак след близо два месеца в местния язовир "Мелницата", а аутопсията установи, че е бил удушен. 

През март МВР съобщи,  че убиецът на Димитров, който е баща на съдия Геновева Димитрова от Софийски градски съд, е установен, но е успял да избяга от страната и е обявен за международно издирване. На Филков беше повдигнато задочно обвинение за грабеж, придружен с убийство, и бе издадена европейска заповед за задържането му.

На 24 юни 29-годишният Филков бе задържан в Германия и днес германските власти го предадоха на българската прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Решението на Апелационния съд в Берлин, с което е допуснато предаването на убиеца на българските власти, е взето на 7 октомври.

От Окръжната прокуратура в Разград съобщиха, че ще предяват на Владислав Филков постановлението за привличането му като обвиняем и ще внесат искане до съда за вземане на най- тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража“.