Много от гражданите не са ползвали правото си да гласуват за референдума, защото от секционната комисия не са им предложили такава. Тези, които не са упражнили това си право, могат да го направят, въпреки че са гласували за местни избори, ако не са се разписали в изборните книжа, че няма да гласуват за референдум, обясниха от ЦИК.

„Указания от Централната избирателна кимисия към секционните избирателни комисии за това избирателите да бъдат питани, или да не бъдат питани дали искат да гласуват в референдума, не са давани. Всеки избирател има право да прецени дали ще участва в двете гласувания – за местни избори и за национален референдум, или само в едно от двете. И да го попитат, и да не го попитат, няма никакво нарушение на закона. Преценката е на избирателя дали ще участва и в двата вида гласуване”, обясни по-рано за Нова Камелия Нейкова от ЦИК.

Примерното сгъване на бюлетините, което е зададено от ЦИК не е задължително, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. „Избирателите имат право по какъвто и да е начин да сгъват бюлетината. Трябва да остане само номерът на бюлетината, за да бъде откъснат отрязъкът“, каза той.

По отношение на прекалено мокрите печати, които зацапват бюлетините, той каза, че от ЦИК са дали указания те да бъдат подменени. Андреев поясни, че за това се прави отделен протокол. „Там, където вече има такива зацапани бюлетини се взима решение от общинската избирателна комисия те да бъдат признати“, добави още той.

Избирателна активност към 13.00 часа по отношение на местните избори е 27.65 % съобщи Александър Андреев , говорител на ЦИК на брифинг. По думите му, за местните избори са гласували 1 млн. 402 хиляди 875 души. В 10.00 часа активността е била 10.56 %, или 672 901 избиратели.

През половин час на сайта ЦИК пише различна информация за оставащите часове до края на изборния ден, както и за датата, която сме. Един път се показва датата 23 октомври и на сайта пише, че до края на изборния ден остават 1 ден, 14 часа и 34 минути. След известно време като се отвори сайтът, пише, че до края остават 6 часа. Все още не може да се разясни проблемът, но според ЦИК това се случва заради претоварване на сайта им.

Относно гласуването в две тъмни стаички, от ЦИК са категорични, че това не е нарушение, тъй като може да има повече от една стая за гласуване, с цел изборният процес да бъде по-бърз. Само че преди да отиде да гласува, избирателят трябва да получи целия набор от бюлетини, както и да влезе само в една от стаичките.


Нормално и навреме започна изборният ден в цялата страна. Има известни проблеми в някои секции, но те се решават своевременно, каза по-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от "Фокус". По думите му, няма особени затруднения при откриването на изборния ден.

„Към момента в цялата страна са отворени избирателните секции и се гласува. Може да имало евентуално закъснение с няколко минути, но тази информация в ОИК, които следва да си предприемат необходимите стъпки, ако не са се явили членове да бъдат заменени или да уведомят дали има забавяне. При нас не е постъпила информация за забавяне”, обясни Андреев.

Той поясни, че в чужбина избирателните секции работят, там където е започнал изборният ден, съгласно местното време. „Има секции, които са в най-западните райони, в които ще започне по-късно. Там началото на изборния ден се изчислява въз основа на местното време. Няма проблеми в тези, които са отворили изборния ден и в тях избирателите гласуват”, уточни Андреев.

Стана ясно, че първите данни за избирателна активност ще бъдат получени в 10 часа.

Има сигнали за някои неуредици в изборния ден. След като са били открити изборните секции в с. Поточница, Крумовградско, е открито, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат, така са били одобрени от ОИК, съобщи Александър Андреев. ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там ще гласуват 297 избиратели. Разбира се, че ще стане бързо и ще се доставят новите бюлетини, увери Андреев пред БНР. В Поточница е спряно гласуването до момента, в който не бъдат получени правилните бюлетини.

Андреев обяви, че има и друга неуредица. В Мало Бучино, Пернишко не е имало бюлетина за кмет на кметство, но вече била доставена от ОИК.

В София в 2 секции е имало също неуредици. Става дума за две съседни секции. „Бюлетините за едната секция са били в съседната, просто са предадени, за да продължи изборният ден”, съобщи още Андреев.

По данни на "Алфа Рисърч" към 10.00 часа за кметове и общински съветници са дали гласа си 8,6% процента от българите. За референдума, чийто въпрос е „Дали да се въведе в България дистанционно гласуване по електронен път?” - активността е 6,3%. За да е задължителен той, е необходимо активността да е по-висока от тази на последните парламентарни избори. Ако за него гласуват над 20%, парламентът трябва задължително да разгледа въпроса.